Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Belgische nierpatiŽnten georganiseerd op vakantie naar Benidorm

Door Jeroen van Setten 

Nefroloog Pascale
Bernaert reist mee
naar Benidorm

Vijfentwintig Belgische nierpatiënten en ongeveer evenveel familieleden vertrokken vannacht op vakantie naar Benidorm. Voor hun medische begeleiding kunnen ze rekenen op hun vertrouwde nefroloog en vier gespecialiseerde verpleegkundigen. Op woensdag 29 mei wacht een welkomstcomité hen ’s middags weer op in het AZ Maria Middelares ziekenhuis.

Nierpatiëntenvereniging Scharnier, maar ook de artsen en verpleegkundigen van de dialyseafdelingen van het AZ Maria Middelares Gent en Sint-Vincentius Deinze vinden het erg belangrijk dat nierpatiënten en hun familie een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden. Ook reizen hoort daarbij. Maar veel nierpatiënten verlaten niet graag hun vetrouwde omgeving en zijn vaak bang om te maken te krijgen met onbekende artsen en verpleegkundigen in een andere taal.

Nierstichtingreizen zoals die in Nederland al lange tijd bestaan zijn er niet in België, maar sinds 2003 organiseert de patiëntenvereniging van de dialyse-afdeling van het AZ Maria Middelares tweejaarlijkse reizen. Ditmaal is de bestemming het Spaanse Benidorm. Voor sponsoring van deze reis organiseert vzw Scharnier een kippenfestijn in de Brielpoort te Deinze met ruim 850 deelnemers. En zo vertrokken vannacht niet minder dan 15 dialysepatiënten en 10 getransplanteerden samen met hun familie richting Benidorm. Ze zullen er genieten van een ontspannende 'vakantie op maat'.

Nefroloog en tevens voorzitter van de nierpatiëntenvereniging Pascale Bernaert en verpleegkundige Viviane De Preester namen eerder dit jaar al een kijkje op de vakantiebestemming. Ze schakelden een reisbureau met ervaring in reizen met nierpatienten in. 'Voor de kunstnierbehandelingen kunnen we in Benidorm terecht in het nabijgelegen, moderne dialysecentrum van Imed Levante. We nemen zelf geneesmiddelen, verbanden en ander specifiek verzorgingsmateriaal mee. De patiënten worden net zoals in België drie keer per week gedurende ongeveer vier uur gedialyseerd. In de resterende vrije tijd kan iedereen deelnemen aan allerlei georganiseerde uitstappen en activiteiten', aldus Bernaert.

De thuisbasis heeft dagelijks contact met de vakantiegangers. Ze worden in het ziekenhuis op campus Maria Middelares (Kortrijksesteenweg 1026 in Gent) verwacht op woensdagmiddag rond 14 u. 

sterren Gepubliceerd: dinsdag 21-05-2013 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier