Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuw dashboard voor opsporen nierfalen in huisartsenpraktijk

Door Redactie NierNieuws 

Zorgaanbieder Gezonde Nieren ontwikkelt samen met een softwarebedrijf een dashboard voor een Huisartsen Informatiesysteem (HIS), waarmee patiënten met (dreigend) nierfalen vroegtijdig kunnen worden opgespoord in de huisartspraktijk.

Gezonde Nieren, een onderdeel van Medworq van zorgondernemer Guus Vaassen, ontwikkelt een aantal (software)producten om het traject van huisarts tot thuisdialyse of niertransplantatie te ondersteunen. Een daarvan is Find. Find is een dashboard voor huisartsen waarmee ze dreigend nierfalen binnen hun patiëntenpopulatie vroegtijdig kunnen opsporen.

Iedere huisartsenpraktijk heeft veel patiëntgegevens die vaak door een laboratorium zijn aangeleverd na analyse van bloed of urine. Deze laboratoriumgegevens worden in een Huisartsen Informatiesysteem (HIS) geregistreerd. Gegevens zoals de hoeveelheid eiwit in de urine, de afvalstoffen in het bloed en of de patiënt bloedarmoede heeft, worden door de software automatisch verzameld en gecombineerd zodat het risico op nierschade bij een patiënt te bepalen is. De huisarts kan deze gegevens overzichtelijk in een dashboard op zijn beeldscherm te zien krijgen, waarbij ook wordt aangegeven welke vervolgactie op dat moment verstandig is.

Een volgende stap die Gezonde Nieren wil gaan ondersteunen is het predialyseproces in ziekenhuizen. Op dit moment werkt de organisatie aan een analyse van de verschillende werkwijzen bij de verschillende centra op basis van een aantal expertbijeenkomsten. De organisatie is op zoek naar een gouden standaard voor een onafhankelijk, individueel en patiëntgericht adviestraject aan patiënten die voor de keuze staan voor een bepaalde nierfunctievervangende therapie. Dit 'vervolg' op Find gaat Guide heten.

sterren Gepubliceerd: zondag 26-05-2013
Bron: Gezonde Nieren | Nog geen reacties
NierpatiŽnten en covid-19: actuele gegevens uit Europa

Voorafgaand aan de ERA-EDTA, het grootste Europese nefrologiecongres dat morgen van start gaat, vond een digitale persconferentie plaats. Met als enige thema: covid-19. De organisatie en de deelnemers voelen de effecten hiervan: het hele congres vindt virtueel plaats, in plaats van in Milaan. Maar de grootste gevolgen waren er al veel eerder: ziekenhuizen die volledig in beslag genomen werden door de zorg voor covid-19 patiënten, de onzekerheid, de vele doden. Nierpatiënten vormen een kwetsbare groep, daarom vandaag een update over wat er inmiddels bekend is over nierpatiënten en covid-19.

Lees meer »

Fresenius neemt Diapriva Amsterdam/Buitenveldert over »

Diapriva en Fresenius Medical Care (FMC) hebben op 2 juni 2020 de definitieve overeenkomst getekend waarbij dialysecentrum Diapriva in handen is gekomen van Fresenius Medical Care. 'Voor Fresenius Medical Care is deze overname een duidelijke strategische keuze', zegt Ellen Gijsbers, vicepresident Noord-centraal Europa. 'Ons doel is om optimale, kosteneffectieve en hoogwaardige zorg te leveren waarin de patiënt centraal staat.

Lees meer »

Schiet mij maar lek »

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier