Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuw dashboard voor opsporen nierfalen in huisartsenpraktijk

Door Redactie NierNieuws 

Zorgaanbieder Gezonde Nieren ontwikkelt samen met een softwarebedrijf een dashboard voor een Huisartsen Informatiesysteem (HIS), waarmee patiënten met (dreigend) nierfalen vroegtijdig kunnen worden opgespoord in de huisartspraktijk.

Gezonde Nieren, een onderdeel van Medworq van zorgondernemer Guus Vaassen, ontwikkelt een aantal (software)producten om het traject van huisarts tot thuisdialyse of niertransplantatie te ondersteunen. Een daarvan is Find. Find is een dashboard voor huisartsen waarmee ze dreigend nierfalen binnen hun patiëntenpopulatie vroegtijdig kunnen opsporen.

Iedere huisartsenpraktijk heeft veel patiëntgegevens die vaak door een laboratorium zijn aangeleverd na analyse van bloed of urine. Deze laboratoriumgegevens worden in een Huisartsen Informatiesysteem (HIS) geregistreerd. Gegevens zoals de hoeveelheid eiwit in de urine, de afvalstoffen in het bloed en of de patiënt bloedarmoede heeft, worden door de software automatisch verzameld en gecombineerd zodat het risico op nierschade bij een patiënt te bepalen is. De huisarts kan deze gegevens overzichtelijk in een dashboard op zijn beeldscherm te zien krijgen, waarbij ook wordt aangegeven welke vervolgactie op dat moment verstandig is.

Een volgende stap die Gezonde Nieren wil gaan ondersteunen is het predialyseproces in ziekenhuizen. Op dit moment werkt de organisatie aan een analyse van de verschillende werkwijzen bij de verschillende centra op basis van een aantal expertbijeenkomsten. De organisatie is op zoek naar een gouden standaard voor een onafhankelijk, individueel en patiëntgericht adviestraject aan patiënten die voor de keuze staan voor een bepaalde nierfunctievervangende therapie. Dit 'vervolg' op Find gaat Guide heten.

sterren Gepubliceerd: zondag 26-05-2013
Bron: Gezonde Nieren | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier