Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuw dashboard voor opsporen nierfalen in huisartsenpraktijk

Door Redactie NierNieuws 

Zorgaanbieder Gezonde Nieren ontwikkelt samen met een softwarebedrijf een dashboard voor een Huisartsen Informatiesysteem (HIS), waarmee patiënten met (dreigend) nierfalen vroegtijdig kunnen worden opgespoord in de huisartspraktijk.

Gezonde Nieren, een onderdeel van Medworq van zorgondernemer Guus Vaassen, ontwikkelt een aantal (software)producten om het traject van huisarts tot thuisdialyse of niertransplantatie te ondersteunen. Een daarvan is Find. Find is een dashboard voor huisartsen waarmee ze dreigend nierfalen binnen hun patiëntenpopulatie vroegtijdig kunnen opsporen.

Iedere huisartsenpraktijk heeft veel patiëntgegevens die vaak door een laboratorium zijn aangeleverd na analyse van bloed of urine. Deze laboratoriumgegevens worden in een Huisartsen Informatiesysteem (HIS) geregistreerd. Gegevens zoals de hoeveelheid eiwit in de urine, de afvalstoffen in het bloed en of de patiënt bloedarmoede heeft, worden door de software automatisch verzameld en gecombineerd zodat het risico op nierschade bij een patiënt te bepalen is. De huisarts kan deze gegevens overzichtelijk in een dashboard op zijn beeldscherm te zien krijgen, waarbij ook wordt aangegeven welke vervolgactie op dat moment verstandig is.

Een volgende stap die Gezonde Nieren wil gaan ondersteunen is het predialyseproces in ziekenhuizen. Op dit moment werkt de organisatie aan een analyse van de verschillende werkwijzen bij de verschillende centra op basis van een aantal expertbijeenkomsten. De organisatie is op zoek naar een gouden standaard voor een onafhankelijk, individueel en patiëntgericht adviestraject aan patiënten die voor de keuze staan voor een bepaalde nierfunctievervangende therapie. Dit 'vervolg' op Find gaat Guide heten.

sterren Gepubliceerd: zondag 26-05-2013
Bron: Gezonde Nieren | Nog geen reacties
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf – Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs € 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier