Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuw dashboard voor opsporen nierfalen in huisartsenpraktijk

Door Redactie NierNieuws 

Zorgaanbieder Gezonde Nieren ontwikkelt samen met een softwarebedrijf een dashboard voor een Huisartsen Informatiesysteem (HIS), waarmee patiënten met (dreigend) nierfalen vroegtijdig kunnen worden opgespoord in de huisartspraktijk.

Gezonde Nieren, een onderdeel van Medworq van zorgondernemer Guus Vaassen, ontwikkelt een aantal (software)producten om het traject van huisarts tot thuisdialyse of niertransplantatie te ondersteunen. Een daarvan is Find. Find is een dashboard voor huisartsen waarmee ze dreigend nierfalen binnen hun patiëntenpopulatie vroegtijdig kunnen opsporen.

Iedere huisartsenpraktijk heeft veel patiëntgegevens die vaak door een laboratorium zijn aangeleverd na analyse van bloed of urine. Deze laboratoriumgegevens worden in een Huisartsen Informatiesysteem (HIS) geregistreerd. Gegevens zoals de hoeveelheid eiwit in de urine, de afvalstoffen in het bloed en of de patiënt bloedarmoede heeft, worden door de software automatisch verzameld en gecombineerd zodat het risico op nierschade bij een patiënt te bepalen is. De huisarts kan deze gegevens overzichtelijk in een dashboard op zijn beeldscherm te zien krijgen, waarbij ook wordt aangegeven welke vervolgactie op dat moment verstandig is.

Een volgende stap die Gezonde Nieren wil gaan ondersteunen is het predialyseproces in ziekenhuizen. Op dit moment werkt de organisatie aan een analyse van de verschillende werkwijzen bij de verschillende centra op basis van een aantal expertbijeenkomsten. De organisatie is op zoek naar een gouden standaard voor een onafhankelijk, individueel en patiëntgericht adviestraject aan patiënten die voor de keuze staan voor een bepaalde nierfunctievervangende therapie. Dit 'vervolg' op Find gaat Guide heten.

sterren Gepubliceerd: zondag 26-05-2013
Bron: Gezonde Nieren | Nog geen reacties
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.

Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.

Lees meer »

Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Lees meer »

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier