Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Routinematig werk?

Weblog van Cor de Leeuw, dialyseverpleegkundige 

Volgens Wikipedia is routine 1) een reeks handelingen die, vaak zonder te hoeven nadenken, kan worden verricht door een verkregen vaardigheid. 2) Telkens terugkerende bezigheden. Ik werk als verpleegkundige op een dialyseafdeling en ik kreeg afgelopen week de vraag van een patiënt of ik mijn werk niet saai vond. Ik moest even nadenken over mijn antwoord.

De situatie was als volgt: ik was de patiënt zijn bloed aan het teruggeven aan het einde van de behandeling van de hemodialyse. Ja, moest ik tot enige schrik toegeven. Ja mijn werk bestaat heel vaak uit routinematig handelen. De patiënt aansluiten, controles uitvoeren en weer afsluiten. Toen ik even na die vraag, die mij enigszins overdonderde, verder ging prakkiseren, kwam ik tot de conclusie dat mijn werk verreweg overwegend uit routinematig handelen bestaat.

De tweede omschrijving van Wikipedia, 'telkens terugkerende handelingen'. Dit antwoord klopt inderdaad met mijn werkzaamheden. Maar in één 'een reeks handelingen die, vaak zonder te hoeven nadenken, kan worden verricht door een verkregen vaardigheid kan ik mij niet terugvinden in mijn werkzaamheden. Ik zal proberen uit te leggen waarom ik dat vind.

Ik behandel patiënten met de verlengde arm- en voorbehouden handelingenconstructie namens de nefroloog. Ik behandel patiënten die complex zijn (meerdere pathologische aandoeningen), maar ook patiënten die niet complex zijn. Veel patiënten zijn qua leeftijd tussen de 60 en 90 jaar en zijn door hun leeftijd in aanraking gekomen met ouderdomsverschijnselen. De dialyseafdeling in een ziekenhuis is een 'midden complexe afdeling' door de bank genomen.

Mijn aangeleerde vaardigheden moet ik ieder moment van de dag op een andere situatie toepassen. Iedere shunt is anders, iedere patiënt is uniek en iedere katheter heeft zo weer zijn specifieke aandachtspunten. Als ik mij laat afleiden is de kans groot dat ik een fout maak. Door de behandeling kan een patiënt onstabiel raken, lage bloeddruk, kramp of misselijk en braken. Ik moet iedere situatie inschatten of ik wel veilig werk.

Natuurlijk zijn daar ook protocollen voor en die gebruiken we dan ook veelvuldig. Ook de dialysemachine is een complex apparaat dat door allerlei omstandigheden alarmen kan geven en die moet ik dan snel kunnen interpreteren en oplossen zonder de patiënt in gevaar te brengen. In de toekomst komen vele nieuwe uitdagingen op mijn pad, gezien de technologische ontwikkelingen die eraan zitten te komen. De durf om dit vak uit te oefenen tekent mijn vaardigheid. Ik moet zekerheid uitstralen naar de patiënt en in overleg met de patiënt de behandeling afstemmen als coördinator naar de nefroloog toe.

Ja, ik vind mijn vak nog steeds heel erg interessant en ik ben trots als ik weer een dialysebehandeling goed heb volbracht voor de patiënt. Ik krijg ook voldoening omdat ik gewaardeerd word en een bedankje krijg van de patiënt na afloop. Maar ook door het feit dat de patiënten mij graag zien. Tja, ik ben mijn vak wel erg aan het ophemelen hè!

Ik ben onderdeel geworden van het leven van de dialysepatiënt en het voelt dan ook tot een eigenheid en medeleven. In het wederzijdse medeleven ligt wel de valkuil van het onprofessioneel omgaan met de patiënt. Mijn problemen behoren niet aan de patiënt toe. Aan de andere kant geeft een patiënt ook heel goed aan in hoeverre wederzijdse medeleven als prettig wordt ervaren.

Afgelopen week was een patiënt van het centrum vrij plotseling thuis overleden. Ik kreeg dit te horen bij de overdracht. Tja, dat zet je iedere keer weer aan het denken en dan sta je even stil bij de betrekkelijkheid van je vak en het leven. Die eigenheid doet dan pijn in je hart. Je wilt afscheid nemen en het liefste de familie direct condoleren. Maar ja, je moet weer aan het werk en je concentreren op je werk. Een patiënt verliezen, het went nooit!!! Het gemis geeft een leeg gevoel in de hartstreek en een brok in de keel.

Concluderend: Iedere werkdag is anders, andere patiënten die ik mag behandelen, maar ook andere collega’s met wie ik samenwerk. 

sterren Gepubliceerd: zaterdag 18-05-2013 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jan Mucha Hoensbroek
    18-05-2013 19:02

    Cor,
    Ik ben zelf nierdialysepatiënt en heb 10 maanden in het ziekenhuis gedialyseerd. Ik heb afgezien van de pijn omdat het aanprikken zeer problematisch was. Maar de deskundigheid en medemenselijkheid van het verplegend personeel hebben het voor mij draaglijk gemaakt.
    Voor mij is iedereen die in de verpleging werkt een engel en geloof me iedere patiënt waardeert jouw werk. Waar zouden wij zijn zonder jullie? Gelukkig hebben jullie echt contact met ons als patiënt en niet de nefrologen. Jullie zijn een stuk van ons leven geworden. Sinds kort ben ik overgegaan op thuisdialyse via buikspoeling en bevrijd van de pijn. Maar: ik mis de steun en troost van het verplegend personeel waarvoor ik ontzettende waardering heb gekregen en zal blijven houden dus ook voor jou. Goed dat jullie er zijn, bedankt.
Fresenius neemt Diapriva Amsterdam/Buitenveldert over

Diapriva en Fresenius Medical Care (FMC) hebben op 2 juni 2020 de definitieve overeenkomst getekend waarbij dialysecentrum Diapriva in handen is gekomen van Fresenius Medical Care.

'Voor Fresenius Medical Care is deze overname een duidelijke strategische keuze', zegt Ellen Gijsbers, vicepresident Noord-centraal Europa. 'Ons doel is om optimale, kosteneffectieve en hoogwaardige zorg te leveren waarin de patiënt centraal staat. Door onze internationale ervaring te benutten en samen te werken met andere spelers binnen de Nederlandse nefrologie, willen we de zorg verder ontwikkelen en verbeteren.'

FMC is wereldwijd heel groot in dialyse, met meer dan vierduizend klinieken, maar is in Nederland vooral bekend van apparatuur en minder als eigenaar van dialysecentra. Diapriva is het tweede Nederlandse dialysecentrum dat eigendom wordt van FMC. Het eerste was in 2014 Dialysecentrum Beverwijk, waarvoor FMC een samenwerkingsverband met het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk aanging.

Diapriva is sinds 2008 een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) voor chronische hemodialyse. In samenwerking met het VU medisch centrum (VUmc) verzorgt Diapriva zeven dagen en zes nachten per week dialysebehandelingen. Diapriva startte jaren geleden met een nachtdialyseprogramma waarbij de patiënten in eigen slaapkamers 's nachts gedialyseerd worden. Het centrum voert op dit moment hemodialyse uit voor meer dan 100 patiënten.

Lees meer »

Schiet mij maar lek »

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'Tja… je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier