Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Stof die waterresorptie in nieren remt geÔdentificeerd

Door Merel Dercksen 

Onderzoekers van het Max-Delbrück-Centrum (MDC) in Berlijn en het Leibniz-Institut für Molekulare Pharmakologie (FMP) hebben een stof ontdekt die het vasthouden van water in lichaamsweefsel kan verhinderen, en daarmee ook het ontstaan van oedeem. De onderzoeksresultaten kunnen van belang zijn voor de behandeling van patiënten die vocht vasthouden, bijvoorbeeld bij een zwak hart. Maar, zeggen de onderzoekers, ze hebben hiermee ook een nieuw moleculair regelmechanisme voor de waterhuishouding in de nieren ontdekt.

De nieren produceren tot wel 180 liter voorurine per dag, die ze vervolgens weer concentreren tot de hoeveelheid die uitgeplast wordt. Een belangrijke rol hierin speelt het hormoon (arginine-)vasopressine, antidiuretisch hormoon (ADH). De hypofyse scheidt dit hormoon uit, en zet de nieren daarmee aan om water uit de voorurine te resorberen. Dit gaat via waterkanalen, aquaporines. Waterresorbtie onder invloed van ADH verloopt vooral via aquaporine-2. Aquaporine-2 bevindt zich in de niercellen, en bindt zich aan de membraan van deze cellen zodra het nodig is.

Onderzoeker dr. Enno Klußmann van het MDC: 'De waterkanalen spelen een sleutelrol bij de regulatie van de waterhuishouding. Via een andere groep van waterkanalen, aquaporine 3 en 4, wordt het water terug naar het bloed en naar de weefsels geleid. Bij mensen met een te hoge ADH-spiegel, bijvoorbeeld patiënten met hartinsufficiëntie, is aquaporine-2 steeds actief, in de celmembraan aanwezig, en stroomt er te veel water uit de voorurine de nieren in. De niercellen scheiden dat overtollige water in de weefsels uit. Dit proces draagt bij aan de vorming van oedeem'.

De Duitse wetenschappers hebben zeer kleine moleculen ingezet, die vanwege hun formaat goed in cellen kunnen binnendringen. Op niercellen hebben ze 17.700 stoffen getest, waarvan er uiteindelijk een overbleef die de verplaatsing van aquaporine-2 vanuit de cel naar de membraan blokkeert. Dat is 4-acetyldiphylline. Deze stof blijkt de fosforylering van aquaporine-2 te verhinderen: er kan geen fosfaatgroep aan gehangen worden. Die stap is essentieel voor aquaporine-2 om aan de celmembraan te kunnen binden.

4-Acetyldiphylline kan niet direct ingezet worden om bij mensen aquaporine-2 te remmen, maar de ontdekking biedt wel weer meer zicht op de waterhuishouding in de nieren. Mogelijk geeft dat ideeën voor een praktisch werkzame oedeemtherapie. Het basale onderzoek zoals dat nu gedaan is, is gepubliceerd in de Journal of the American Society of Nephrology.

sterren Gepubliceerd: maandag 22-04-2013 | Nog geen reacties
NierpatiŽnten en covid-19: actuele gegevens uit Europa

Voorafgaand aan de ERA-EDTA, het grootste Europese nefrologiecongres dat morgen van start gaat, vond een digitale persconferentie plaats. Met als enige thema: covid-19. De organisatie en de deelnemers voelen de effecten hiervan: het hele congres vindt virtueel plaats, in plaats van in Milaan. Maar de grootste gevolgen waren er al veel eerder: ziekenhuizen die volledig in beslag genomen werden door de zorg voor covid-19 patiënten, de onzekerheid, de vele doden. Nierpatiënten vormen een kwetsbare groep, daarom vandaag een update over wat er inmiddels bekend is over nierpatiënten en covid-19.

Lees meer »

Nieren coronapatiŽnt ook kwetsbaar »

Het wordt steeds duidelijker dat een infectie met Covid-19 (corona), niet 'alleen maar' een ernstige longontsteking kan veroorzaken. Uit een onderzoek in New York blijkt dat van de patiënten die zo ziek worden dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, ruim een derde acuut nierfalen ontwikkelt. In een aanzienlijk deel van de gevallen is dat zelfs matig tot zeer ernstig.

Lees meer »

Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiŽnten »

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen. Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier