Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Lage magnesiumspiegel verhoogt kans op diabetes na niertransplantatie

Door Merel Dercksen 

Een te laag magnesiumgehalte in het bloed lijkt het risico op diabetes na een niertransplantatie te vergroten, stellen Canadese onderzoekers. Een mogelijke verklaring is dat een lage magnesiumspiegel bijdraagt aan insulineresistentie, wat, als het maar erg genoeg wordt, tot diabetes leidt.

Er is een verband tussen magnesium en diabetes, maar hoe dat precies ligt is nog niet duidelijk. Ook is diabetes een bekende complicatie na een transplantatie, maar krijgt niet iedere niergetransplanteerde dat. Er zijn eerder onderzoeken uitgevoerd waaruit een lage magnesiumspiegel een risicofactor voor nieuw ontstane diabetes bleek, maar er is nog geen consensus over of dit verband wel bestaat, laat staan over de sterkte ervan. 

Een team wetenschappers uit Toronto heeft de statussen van 838 mensen die tussen 2000 en 2010 in het Toronto General Hospital een nieuwe nier kregen, geanalyseerd. Patiënten die tegelijkertijd of eerder een ander orgaan getransplanteerd hadden gekregen, al diabetes hadden, van wie de nier niet direct werkte of van wie labbepalingen ontbraken, lieten ze buiten beschouwing. Van de 838 overgebleven patiënten waren bepalingen van de magnesiumspiegels voor en enkele malen na de transplantatie beschikbaar.

Driekwart van de patiënten had voorafgaand aan de transplantatie te weinig magnesium in zijn bloed. De beide groepen, met normaal en te laag magnesium, waren op andere punten vergelijkbaar. De onderzoekers vonden een verband tussen de magnesiumspiegel een maand na transplantatie, en het risico op nieuw ontstane diabetes. Patiënten met de laagste magnesiumspiegels hadden een bijna 50% verhoogd risico op diabetes vergeleken met patiënten met een normale magnesiumspiegel.

Het verband dat de onderzoekers vonden was groot, maar de stijging bleek niet statistisch relevant, en moet beschouwd worden als een trend. Toch zegt hoofdonderzoeker Joseph Kim, die zijn studie gepresenteerd heeft tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Canadian Society of Transplantation: 'Als we dit verband kunnen bevestigen in verdere analyses, kan dat gevolgen hebben voor de handhaving van een goede magnesiumspiegel na een niertransplantatie, vooral bij de patiënten die een verhoogd risico op diabetes lopen. We voeren geen veranderingen door in onze zorg tot we de follow-up-analyse compleet hebben, hopelijk eind september.'

sterren Gepubliceerd: vrijdag 05-04-2013
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier