Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Uitgerust dialyseren

Weblog van Cor de Leeuw, dialyseverpleegkundige 

Bestaat het dat je uitgerust wakker wordt van een dialyse? Ja en nee.

Met ja bedoel ik dat er sinds een aantal jaren de mogelijkheid is bij diverse dialysecentra om aan nachtelijke centrumdialyse te doen. De dialysepatiënt kan dan drie à vier nachten slapend aan de dialysemachine zijn/haar bloed laten spoelen. Na krap acht uur slapen wordt de patiënt wakker gemaakt om afgekoppeld te worden. Klaar om eventuele dagelijkse werkzaamheden overdag op te pakken, qua werk of qua recreatie of hobby. Nu is het wel zo dat de patiënten na een ontbijtje met de taxi of eigen auto naar huis gaan en daar vaak nog een à twee uur in hun eigen bed duiken. Vaak nog een heerlijk warm bed dat nog beslapen wordt door een partner.

Met nee bedoel ik dat een dialyse altijd gepaard gaat met onevenwichtigheid. De vochtbalans en het afvalstoffenniveau wordt uit zijn 'evenwicht' gehaald en dat vindt een lichaam niet prettig. Dus het lichaam gaat dat zo snel mogelijk weer in  evenwicht brengen. Vocht en afvalstoffen uit de weefsels worden naar de bloedbaan getransporteerd om weer een gelijk niveau te krijgen. Het bloed is namelijk het transportmiddel waar wij in de dialysepraktijk gebruik van maken. In de praktijk zie ik dus dat patiënten na de dialyse, vaak ook al tijdens de dialyse, vermoeid zijn of worden. Men spreekt ook wel van de dialysekater.

Een nachtelijke centrumdialyse heeft voor- en nadelen. De nadelen zijn voornamelijk de langere tijdsinvestering, het vreemde bed om in te slapen en de ongezelligheid om redelijk vroeg in de avond het huis te moeten verlaten. De voordelen wil ik hier gaarne voor u uitspitten. Er wordt in de nacht een zachtere en ook langere dialyse uitgevoerd met een lagere bloedflow en een lagere dialysaatflow, wat beter is voor het evenwicht in het lichaam. Daardoor ook minder complicaties tijdens de dialyse. Vaak ook minder medicatie nodig tegen het fosfaat en de hoge bloeddruk. Door dit alles een lager afvalstoffenniveau in het bloed en meer evenwicht wat veelal resulteert in een betere conditie, die je prima kan gebruiken doordat je meer tijd overdag hebt om van die betere conditie te gaan genieten.

Het klinkt te mooi om waar te zijn hè!!! Daarom hebben we helaas geen wachtlijst voor de nachtdialyse in mijn centrum en moeten wij ‘leuren’ om een leeggevallen nachtplek op te vullen. Vaak worden er wel wat criteria gesteld om aan nachtdialyse te kunnen meedoen. Het belangrijkste is natuurlijk een goede bloedtoegang naar de dialysemachine, maar ook een stuk zelfredzaamheid. 

De nachtdialyse wordt veelal bewaakt door twee dialyseverpleegkundigen. Op afstand met behulp van apparatuur worden de patiënten bewaakt. Met een zaklamp kan er op de donkere zaal of kamers gekeken worden als er een alarm afgaat. De patiënten hebben veelal uit veiligheidsoverweging een lekwekker bij de shuntarm, die een akoestisch signaal afgeeft wanneer er lekkage ontstaat bij de dialysenaalden (veelal plastic).

Hoe vinden dialyseverpleegkundigen nu deze nieuwe ontwikkeling?
Om eerlijk te zijn is dit heel wisselend. Natuurlijk wordt door eenieder een kwalitatieve dialysebehandeling gegund aan de patiënt door de nachtdialyse. Maar het werken in de nacht is en blijft toch een ongezonde zaak die je bioritme danig in de war kan brengen. Maar we moeten en we gaan mee in de stroom der tijden en wij passen ons aan.

Ikzelf heb eraan bijgedragen dat in mijn centrum de nachtdialyse tot stand is gekomen, maar ik sta nou niet te springen om heel veel nachtdiensten te gaan draaien. Gelukkig hoeft dit ook niet want de groep dialyseverpleegkundigen is groot en ik moet gemiddeld een nachtdienst per maand doen. Tja waar schrijf ik over hè, want in de kliniek moet je veel meer nachtdiensten draaien en dan ook nog vaak drie of vier nachten achter elkaar. Gelukkig ligt die tijd achter mij.

Ons nachtrooster wordt door onszelf grotendeels ingevuld en dat loopt prima, dus het animo om dit te blijven doen is er gewoonweg. Oh ja, ik mag vanavond de nacht in, dus zo meteen even voorslapen!!!       snuuuuurrkkkkkk

sterren Gepubliceerd: vrijdag 29-03-2013 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • karel, aalst Belgie
    29-03-2013 15:43

    Beste, leuk bericht. Ikzelf ben al 2 jaar nachtdialyse patiënt waarbij ik overdag full time nog een beroepsbezigheid beoefen. Met dit gegeven is nachtdialyse inderdaad best goed combineerbaar en zeker een aanrader. Bij ons is er een vaste nachtploeg om de dialyse te begeleiden
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier