Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Postdocbeurs voor onderzoek nierfalen jongvolwassenen

Albertien van Eerde, klinisch geneticus van de afdeling Medische Genetica van het UMC Utrecht, heeft een postdocbeurs gekregen van de Nierstichting. Van Eerde gaat onderzoek doen naar het ontstaan van nierfalen bij jongvolwassenen. 

Het doel van Van Eerdes onderzoek is het verhogen van het inzicht in het ontstaan van nierfalen bij jongvolwassenen door het toepassen van next-generation sequencing methoden (aflezen van grote aantallen genen).

Daarmee wil ze de diagnostiek en het genetisch advies aan patiënten met nierziekten en hun familieleden verbeteren. Het uiteindelijke doel is om nieuwe vormen van preventie, vroege opsporing en behandeling van nierfalen mogelijk te maken. 

De beurs van het Kolff Programma van de Nierstichting wordt uitgereikt aan jonge onderzoekers in het nieronderzoek. Het onderzoek van Van Eerde start op 1 oktober van dit jaar en duurt drie jaar.

sterren Gepubliceerd: donderdag 21-03-2013
Bron: UMC Utrecht | Nog geen reacties
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf – Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs € 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier