Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Telenefrologie verplaatst zorg van nefroloog naar huisarts

Door Jeroen van Setten 

Met behulp van Telenefrologie, een webgebaseerd consultatiesysteem tussen huisartsen en nefrologen, kunnen patiënten met chronische nierschade voortaan vaker door hun eigen huisarts worden behandeld. Dat schrijven artsen van het UMC St Radboud in Annals of Family Medicine. Via e-consult roept de huisarts specialistische kennis van de nefroloog in, zodat de patiënt hiervoor niet altijd naar het ziekenhuis hoeft.

Het systeem is in 2009 ontwikkeld door de nefrologen Jack Wetzels en Gerald Vervoort en de huisartsen Wim de Grauw en Nynke Scherpbier. Via een beveiligde verbinding krijgt de nefroloog toegang tot relevante gegevens van de patiënt. Op basis van deze gegevens geeft de nefroloog vervolgens een behandeladvies aan de huisarts.

Onderzoek van de initiatiefnemers laat nu zien dat op deze manier minder patiënten hoeven worden doorverwezen. Ook blijkt dat de nefrologen op deze manier eerder patiënten signaleren die wèl moeten worden doorverwezen. Het aantal doorverwijzingen naar het ziekenhuis kan met deze technologie worden verminderd en het systeem biedt meer gemak voor de patiënt, tegen geringere kosten. 

sterren Gepubliceerd: donderdag 21-03-2013
Bron: Annals of Family Medicine | Nog geen reacties
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf – Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs € 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier