Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Oudere nierpatiŽnten zijn soms beter af zonder dialyse'

Door Gerard Kok 

Op de Annual Dialysis Conference (Jaarlijkse Dialyse Conferentie) in Seattle vragen onderzoekers opwaardering van het behandelen van oudere nierpatiënten die daarnaast nog andere aandoeningen hebben, zonder dialyse.

Bij behandeling van nierpatiënten zonder dialyse worden patiënten niet gedialyseerd, maar krijgen ze een verder gebruikelijke behandeling tegen hun nierproblemen en de symptomen. In Europa is het gebruik van deze behandelmethode veel gangbaarder dan in Amerika, reden voor artsen van de Mayo Clinic in de staten Minnesota en Wisconsin (Amerika) om de achtergronden daarvan te onderzoeken.

De onderzoekers analyseerden de behandeling van 166 Amerikaanse, oudere nierpatiënten. Zoals verwacht kregen verreweg de meeste van deze patiënten een behandeling inclusief dialyse, maar ze moesten relatief vaak in een ziekenhuis worden opgenomen, en de kwaliteit van leven was voor deze patiënten slechter dan voor nierpatiënten die niet dialyseren. In het algemeen kun je stellen dat dialyse levensverlengend werkt, maar volgens de onderzoekers is dat voor oudere patiënten niet het geval: zowel met als zonder dialyse zijn de overlevingskansen min of meer gelijk. Zonder dialyse is kwaliteit van leven echter hoger.

Al met al vinden de onderzoekers dat behandeling zonder dialyse in Amerika een opwaardering verdient. Dat vereist echter wel dat nefrologen en patiënten en hun familie behandeling zonder dialyse als een volwaardig alternatief gaan zien voor behandeling met dialyse, maar dat is nog niet het geval.

sterren Gepubliceerd: donderdag 21-03-2013
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties
Fresenius neemt Diapriva Amsterdam/Buitenveldert over

Diapriva en Fresenius Medical Care (FMC) hebben op 2 juni 2020 de definitieve overeenkomst getekend waarbij dialysecentrum Diapriva in handen is gekomen van Fresenius Medical Care.

'Voor Fresenius Medical Care is deze overname een duidelijke strategische keuze', zegt Ellen Gijsbers, vicepresident Noord-centraal Europa. 'Ons doel is om optimale, kosteneffectieve en hoogwaardige zorg te leveren waarin de patiënt centraal staat. Door onze internationale ervaring te benutten en samen te werken met andere spelers binnen de Nederlandse nefrologie, willen we de zorg verder ontwikkelen en verbeteren.'

FMC is wereldwijd heel groot in dialyse, met meer dan vierduizend klinieken, maar is in Nederland vooral bekend van apparatuur en minder als eigenaar van dialysecentra. Diapriva is het tweede Nederlandse dialysecentrum dat eigendom wordt van FMC. Het eerste was in 2014 Dialysecentrum Beverwijk, waarvoor FMC een samenwerkingsverband met het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk aanging.

Diapriva is sinds 2008 een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) voor chronische hemodialyse. In samenwerking met het VU medisch centrum (VUmc) verzorgt Diapriva zeven dagen en zes nachten per week dialysebehandelingen. Diapriva startte jaren geleden met een nachtdialyseprogramma waarbij de patiënten in eigen slaapkamers 's nachts gedialyseerd worden. Het centrum voert op dit moment hemodialyse uit voor meer dan 100 patiënten.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Nieren coronapatiŽnt ook kwetsbaar »

Het wordt steeds duidelijker dat een infectie met Covid-19 (corona), niet 'alleen maar' een ernstige longontsteking kan veroorzaken. Uit een onderzoek in New York blijkt dat van de patiënten die zo ziek worden dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, ruim een derde acuut nierfalen ontwikkelt. In een aanzienlijk deel van de gevallen is dat zelfs matig tot zeer ernstig.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier