Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Oudere nierpatiŽnten zijn soms beter af zonder dialyse'

Door Gerard Kok 

Op de Annual Dialysis Conference (Jaarlijkse Dialyse Conferentie) in Seattle vragen onderzoekers opwaardering van het behandelen van oudere nierpatiënten die daarnaast nog andere aandoeningen hebben, zonder dialyse.

Bij behandeling van nierpatiënten zonder dialyse worden patiënten niet gedialyseerd, maar krijgen ze een verder gebruikelijke behandeling tegen hun nierproblemen en de symptomen. In Europa is het gebruik van deze behandelmethode veel gangbaarder dan in Amerika, reden voor artsen van de Mayo Clinic in de staten Minnesota en Wisconsin (Amerika) om de achtergronden daarvan te onderzoeken.

De onderzoekers analyseerden de behandeling van 166 Amerikaanse, oudere nierpatiënten. Zoals verwacht kregen verreweg de meeste van deze patiënten een behandeling inclusief dialyse, maar ze moesten relatief vaak in een ziekenhuis worden opgenomen, en de kwaliteit van leven was voor deze patiënten slechter dan voor nierpatiënten die niet dialyseren. In het algemeen kun je stellen dat dialyse levensverlengend werkt, maar volgens de onderzoekers is dat voor oudere patiënten niet het geval: zowel met als zonder dialyse zijn de overlevingskansen min of meer gelijk. Zonder dialyse is kwaliteit van leven echter hoger.

Al met al vinden de onderzoekers dat behandeling zonder dialyse in Amerika een opwaardering verdient. Dat vereist echter wel dat nefrologen en patiënten en hun familie behandeling zonder dialyse als een volwaardig alternatief gaan zien voor behandeling met dialyse, maar dat is nog niet het geval.

sterren Gepubliceerd: donderdag 21-03-2013
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier