Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Nieuwe richtlijnen dialysedieet zijn geen decreet'

Door Jeroen van Setten 

Negen jaar na de vorige, publiceert Diëtisten Nierziekten Nederland (DNN) nieuwe richtlijnen voor diëten bij hemodialyse en peritoneaal dialyse. De richtlijnen, beschibaar op de DNN-website, zijn ontwikkeld door de werkgroep richtlijnen van de DNN en goedgekeurd door de kwaliteitscommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NfN).

'Maar de richtlijnen zijn geen decreet. De nefrologiediëtist is een professional die specifieke aspecten van de individuele patiënt in de behandeling meeneemt,' zegt de voorzitter van de werkgroep richtlijnen, Hans Brandts. 'Sinds 2004 zijn er internationaal veel richtlijnen bijgekomen,' vertelt hij. 'Er was behoefte om meer diepgang te krijgen in de richtlijnen. Daarom kan op onze website nu worden doorgeklikt naar afzonderlijke position papers, fact sheets en achtergrondinformatie over bijvoorbeeld calcium-fosfaat, sterfruit, nutritional assessment (het meten van voedingstoestand), gewichtsschommeling tussen dialyses, etc.'

Brandts, zelf diëtist in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem: 'We doen dit vooral om de nefrologiediëtist meer handvatten te geven maar ook om zijn of haar werk meer transparant te maken.' Het is de bedoeling dat de richtlijnen vanaf nu elke vijf jaar worden herzien. Dat moet een continu proces worden. De leden van de werkgroep zijn allemaal diëtisten die werkzaam zijn op een dialyseafdeling. Het bespreken en schrijven van richtlijnen doen ze naast hun werk als een soort vrijwilligerswerk. 'Best een klus.' zegt Brandts. 'We komen zo'n driemaal per jaar bijeen; vergaderen dan in Utrecht en dan heeft iedereen weer huiswerk mee. Veel overleg gaat over de mail.'

Belangrijke verandering in de nieuwe richtlijnen zijn er onder meer op het gebied van fosfaatmanagement en allerlei tools om de voedingstoestand te meten. 'Nogmaals', benadrukt Brandts, 'de richtlijn is geen decreet; individuele aanpassing moet kunnen. Soms hebben mensen bijvoorbeeld meer eiwit nodig (bij ondervoeding of spieropbouw), of andere voedingsstoffen.'

De leden van de DNN doen ook regelmatig mee aan scholingen en bijeenkomsten waar besproken wordt hoe ze creatief met de richtlijnen om kunnen gaan.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 08-03-2013 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Brandts, Arnhem
  16-03-2013 22:53

  Beste Jacquelien uit de Meern,
  Met deze stukken die afgelopen week op de website van de DNN zijn geplaatst geven we een richting aan. Het zijn immers richtlijnen en het is geen decreet! We hopen (en dat dragen we als werkgroep ook uit) dat diëtisten deze richtlijnen op individueel niveau aanpassen. Ik wil met name ook patiënten uitnodigen om op- en aanmerkingen op deze richtlijnen te laten weten; we staan daar voor open! De richtlijnen zijn openbaar en voor iedereen in te zien.

 • Jacqueline , De Meern
  08-03-2013 14:20

  Ben zelf dialysepatient en wordt een beetje moe van al die dieetrichtlijnen. Wij mogen al zo weinig eten en drinken. Al die waarden waar we aan moeten voldoen :(. Jammer dat er in al die werkgroepen nooit eens een patiënt wordt betrokken. Sommige diëtisten zien helaas alleen maar deze richtlijnen en niet de individu.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier