Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Elk jaar komen er weer meer nierpatiŽnten bij in Suriname'

Het aantal nieronderzoeken in Suriname stijgt bij het klinisch laboratorium MyLab jaarlijks met 10%. Dit komt overeen met de toename van het aantal nierpatiënten en is vooral te wijten aan een gebrek aan preventie. Dat zegt MyLab-manager Kiran Sewgobind in De Ware Tijd.

In Suriname lopen vooral mensen met diabetes (type I en II) of hoge bloeddruk (hypertensie) makkelijk nierschade op. Artsen vragen daarom regelmatig de microalbuminetest bij het laboratorium aan voor mensen die deze aandoeningen hebben.

De test toont kleine hoeveelheden albumine aan in de urine en is zeer geschikt om nierafwijkingen in een vroeg stadium, als er nog geen klachten zijn, op te sporen. 'Als nierafwijkingen tijdig worden ontdekt, is de ziekte beter te behandelen. Bij een goede behandeling van diabetes of hoge bloeddruk kunnen de nieren ook langer gezond gehouden worden', zegt Sewgobind. 

Slecht functionerende nieren kunnen geen afvalstoffen uit het lichaam verwijderen. Daardoor hopen de giftige stoffen zich op, met als resultaat dat nierpatiënten erg ziek worden en zelfs dood kunnen aan complicaties. Regelmatig dialyseren kan dit proces vertragen.

Volgens Sewgobind letten Surinamers over het algemeen nog te weinig op hun voedingspatroon en leefstijl. Erfelijke factoren spelen echter ook een grote rol bij het ontwikkelen van een ziekte. Toch blijft het belangrijk om de nadruk te leggen op preventie en dat gebeurt volgens de MyLab-manager nog onvoldoende.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 08-03-2013
Bron: DWT Online | Nog geen reacties
Jef Schaap overleden

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud. 

Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen. Hij vertelde daarover eerder aan NierNieuws: 'toen realiseerde ik me, dat dit niet vrijblijvend kon zijn. Een hulpprogramma vraagt om werk op lange termijn en niet om een kortstondige oplossing onder het motto wat niet lukt is jammer. Eind 2000 hebben we met een paar mensen de stichting opgericht, om het werk en de verantwoordelijkheid te delen.'

Lees meer »

Wisselingen in Maastricht »

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie. Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning.

Lees meer »

Inspirerende dag over therapietrouw »

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier