Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Warm doorspoelen van transplantaatnieren positieve ontwikkeling

Door Brenda de Coninck 

Er komen steeds meer organen beschikbaar van oudere donoren, die vaak meerdere aandoeningen in de voorgeschiedenis hebben. Ook is sprake van steeds meer donoren bij wie de orgaanuitname pas kan beginnen wanneer het hart al enkele minuten stil heeft gestaan. Zulke orgaandonoren worden ook wel marginale donoren genoemd. Voorheem kwamen hun nieren niet in aanmerking om getransplanteerd te worden omdat ze niet perfect zijn, maar ze worden nu toch gebruikt bij oudere ontvangers, omdat het idee is dat de nier bij deze patiënten geen 30 jaar meer hoeft te kunnen functioneren.

Om deze marginale donornieren zo goed mogelijk te bewaren, wordt onderzoek gedaan naar verbeterde conservering. Ex vivo normotherme perfusie (EVNP) is zo'n nieuwe methode die de circulatie en daarmee de functie herstelt van een orgaan, voorafgaand aan een transplantatie. Onderzoekers hebben het effect onderzocht van EVNP op nieren van marginale donoren. In hoeverre draagt EVNP bij aan een donornier die zijn functie zo goed mogelijk behoudt?

Daartoe ondergingen 18 nieren van uitgebreide criteria donoren (ECD) een periode van EVNP onmiddellijk vóór de transplantatie. Ze werden doorgespoeld met een plasmavrije rodebloedceloplossing bij een gemiddelde temperatuur van 34,6 ° C. Het resultaat van deze nieren werd vergeleken met een controlegroep van 47 ECD nieren die op ijs werden bewaard. De donoren waren gemiddeld 61 jaar oud in de EVNP-groep en 62 in de CS-groep. EVNP nieren werden gemiddeld 63 minuten doorgespoeld en alle succesvol getransplanteerd.

De warm doorgespoelde nieren hadden veel minder last van vertraagd op gang komen dan de op ijs bewaarde nieren. Binnen de eerste 7 dagen in de EVNP-groep 1 op 18 patiënten (5,6%) versus 17 op 47 patiënten (36,2%) in de CS-groep. Voor wat betreft de transplantaatoverleving of overleving van patiënten na 12 maanden was er geen verschil tussen de groepen. Deze eerste reeks van EVNP in niertransplantatie toont aan dat deze nieuwe techniek haalbaar en veilig is en een belofte inhoudt als het gaat om een nieuwe techniek om nieren te preserveren.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 12-03-2013
Bron: American Journal of Transplantation | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier