Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Warm doorspoelen van transplantaatnieren positieve ontwikkeling

Door Brenda de Coninck 

Er komen steeds meer organen beschikbaar van oudere donoren, die vaak meerdere aandoeningen in de voorgeschiedenis hebben. Ook is sprake van steeds meer donoren bij wie de orgaanuitname pas kan beginnen wanneer het hart al enkele minuten stil heeft gestaan. Zulke orgaandonoren worden ook wel marginale donoren genoemd. Voorheem kwamen hun nieren niet in aanmerking om getransplanteerd te worden omdat ze niet perfect zijn, maar ze worden nu toch gebruikt bij oudere ontvangers, omdat het idee is dat de nier bij deze patiënten geen 30 jaar meer hoeft te kunnen functioneren.

Om deze marginale donornieren zo goed mogelijk te bewaren, wordt onderzoek gedaan naar verbeterde conservering. Ex vivo normotherme perfusie (EVNP) is zo'n nieuwe methode die de circulatie en daarmee de functie herstelt van een orgaan, voorafgaand aan een transplantatie. Onderzoekers hebben het effect onderzocht van EVNP op nieren van marginale donoren. In hoeverre draagt EVNP bij aan een donornier die zijn functie zo goed mogelijk behoudt?

Daartoe ondergingen 18 nieren van uitgebreide criteria donoren (ECD) een periode van EVNP onmiddellijk vóór de transplantatie. Ze werden doorgespoeld met een plasmavrije rodebloedceloplossing bij een gemiddelde temperatuur van 34,6 ° C. Het resultaat van deze nieren werd vergeleken met een controlegroep van 47 ECD nieren die op ijs werden bewaard. De donoren waren gemiddeld 61 jaar oud in de EVNP-groep en 62 in de CS-groep. EVNP nieren werden gemiddeld 63 minuten doorgespoeld en alle succesvol getransplanteerd.

De warm doorgespoelde nieren hadden veel minder last van vertraagd op gang komen dan de op ijs bewaarde nieren. Binnen de eerste 7 dagen in de EVNP-groep 1 op 18 patiënten (5,6%) versus 17 op 47 patiënten (36,2%) in de CS-groep. Voor wat betreft de transplantaatoverleving of overleving van patiënten na 12 maanden was er geen verschil tussen de groepen. Deze eerste reeks van EVNP in niertransplantatie toont aan dat deze nieuwe techniek haalbaar en veilig is en een belofte inhoudt als het gaat om een nieuwe techniek om nieren te preserveren.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 12-03-2013
Bron: American Journal of Transplantation | Nog geen reacties
Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren

In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.

In Amerika overlijden jaarlijks ongeveer 5.000 patiënten die op de wachtlijst voor een donornier (van een overleden donor) staan. Jaarlijks worden ook ongeveer 3.500 donornieren van overleden donoren afgedankt, omdat ze niet helemaal geschikt zijn voor transplantatie. Deze nieren zijn bijvoorbeeld van een donor ouder dan 70, of van een donor met hepatitis C, waardoor het risico dat er wat mee mis gaat hoger is dan bij donornieren die uitermate geschikt zijn voor transplantatie. Het wrange is natuurlijk, dat deze 3.500 donornieren in theorie nog goed hadden kunnen worden ingezet om een deel van de 5.000 patiënten te redden.

Lees meer »

Hiv-donornieren functioneren boven verwachting »

Relatief veel Zuid-Afrikaanse Hiv-patiënten die een donornier hadden ontvangen van een overleden Hiv-patiënt waren vijf jaar na de transplantatie nog in leven, en ook hun donornier was niet afgestoten. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in Zuid-Afrika, waar men ongeveer tien jaar geleden begon met het transplanteren van nieren van Hiv-patiënten naar andere Hiv-patiënten.

Lees meer »

Amerikaanse onderzoekers leiden afweer ontvanger om de tuin »

Ontvangers van donororganen moeten de rest van hun leven medicijnen slikken die hun immuunsysteem onderdrukken, omdat het lichaamsvreemde orgaan anders wordt afgestoten. Het langdurig onderdrukken van het immuunsysteem brengt echter wel een verhoogd risico op infecties en sommige vormen van kanker met zich mee, en daarnaast slaagt het immuunsysteem er na verloop van jaren vaak toch in om het donororgaan af te stoten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier