Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Warm doorspoelen van transplantaatnieren positieve ontwikkeling

Door Brenda de Coninck 

Er komen steeds meer organen beschikbaar van oudere donoren, die vaak meerdere aandoeningen in de voorgeschiedenis hebben. Ook is sprake van steeds meer donoren bij wie de orgaanuitname pas kan beginnen wanneer het hart al enkele minuten stil heeft gestaan. Zulke orgaandonoren worden ook wel marginale donoren genoemd. Voorheem kwamen hun nieren niet in aanmerking om getransplanteerd te worden omdat ze niet perfect zijn, maar ze worden nu toch gebruikt bij oudere ontvangers, omdat het idee is dat de nier bij deze patiënten geen 30 jaar meer hoeft te kunnen functioneren.

Om deze marginale donornieren zo goed mogelijk te bewaren, wordt onderzoek gedaan naar verbeterde conservering. Ex vivo normotherme perfusie (EVNP) is zo'n nieuwe methode die de circulatie en daarmee de functie herstelt van een orgaan, voorafgaand aan een transplantatie. Onderzoekers hebben het effect onderzocht van EVNP op nieren van marginale donoren. In hoeverre draagt EVNP bij aan een donornier die zijn functie zo goed mogelijk behoudt?

Daartoe ondergingen 18 nieren van uitgebreide criteria donoren (ECD) een periode van EVNP onmiddellijk vóór de transplantatie. Ze werden doorgespoeld met een plasmavrije rodebloedceloplossing bij een gemiddelde temperatuur van 34,6 ° C. Het resultaat van deze nieren werd vergeleken met een controlegroep van 47 ECD nieren die op ijs werden bewaard. De donoren waren gemiddeld 61 jaar oud in de EVNP-groep en 62 in de CS-groep. EVNP nieren werden gemiddeld 63 minuten doorgespoeld en alle succesvol getransplanteerd.

De warm doorgespoelde nieren hadden veel minder last van vertraagd op gang komen dan de op ijs bewaarde nieren. Binnen de eerste 7 dagen in de EVNP-groep 1 op 18 patiënten (5,6%) versus 17 op 47 patiënten (36,2%) in de CS-groep. Voor wat betreft de transplantaatoverleving of overleving van patiënten na 12 maanden was er geen verschil tussen de groepen. Deze eerste reeks van EVNP in niertransplantatie toont aan dat deze nieuwe techniek haalbaar en veilig is en een belofte inhoudt als het gaat om een nieuwe techniek om nieren te preserveren.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 12-03-2013
Bron: American Journal of Transplantation | Nog geen reacties
Doorzichtige organen als tussenstap naar printen

Onderzoekers in München zijn erin geslaagd organen doorzichtig te maken met behulp van een oplosmiddel. Doordat dit oplosmiddel de cellen wel laat zitten, kunnen ze vervolgens het orgaan op celniveau in beeld brengen. Dit beeld gebruiken ze om nieuwe organen te printen. De onderzoekers beginnen met een pancreas en hopen over vijf tot zes jaar nieren te kunnen printen op basis van deze techniek.

Het LUMC werkt met een oplosmiddel dat alle cellen van een orgaan weg wast, waarna alleen de collageenstructuur, het 'skelet', overblijft. Andere centra proberen organen te maken op basis van CT- en MRI scans. In München hebben ze nog een andere benadering. Ze hebben een oplosmiddel ontwikkeld dat een orgaan doorzichtig maakt, terwijl de cellen blijven zitten. Dit doorzichtige orgaan kunnen ze vervolgens scannen met lasertechniek, die zo nauwkeurig is dat ze elke cel kunnen zien zitten.

Op basis van het beeld dat deze microscopische scantechniek produceert, willen de onderzoekers eerst de structuur van het orgaan printen en het vervolgens injecteren met stamcellen. Ze hopen op deze manier eerst een werkende pancreas te maken en over vijf of zes jaar een nier. Als alles gaat zoals gepland zouden klinische studies met de geprinte organen een aantal jaar daarna kunnen starten.

Lees meer »

Medicijnen tegen afstoting stuk goedkoper na verlopen patent »

Nadat er generieke versies van de geneesmiddelen tacrolimus en mycofenolzuur op de Amerikaanse markt waren toegelaten, gingen de kosten die zowel patiënten als verzekeringsmaatschappijen voor deze medicijnen moesten maken, een stuk omlaag. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd aan de universiteit van Michigan.

Lees meer »

Kruisproef voor terugkeer FSGS na transplantatie »

Hoe kun je als onderzoeker een nieuw jaar beter beginnen dan met de wetenschap dat een subsidieaanvraag die je hebt ingediend, gehonoreerd is en dat je dus serieuze stappen in je werk kunt zetten? Dr. Rutger Maas, nefroloog in het Radboudumc in Nijmegen, kan zijn eerdere onderzoeken naar nefrotisch syndroom vanuit een vernieuwende invalshoek voortzetten. Maas is gespecialiseerd in ziekten van de glomeruli, de feitelijke nierfilters.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier