Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Prikangst: iedereen heeft er last van

Weblog van Cor de Leeuw, dialyseverpleegkundige 

Prikangst is de angst voor de pijn die de naald geeft als je die in de huid prikt bij het aanprikken van een shunt of fistel. Deze angst is bekend bij dialysepatiënten die op een shunt/fistel gedialyseerd gaan worden. Vaak al voor het aanprikken is er de angst dat het pijn gaat doen, voordat er ook maar een naald is geprikt.

Angst is een slechte raadgever, doch bij prikangst is het rationeel om te denken dat het pijn gaat doen. Echter stress om verwachte pijn geeft wel een grotere pijnsensatie en is dus een negatieve factor bij het aanprikken. Vooral het misprikken geeft veelal meer pijn, wat een volgende prikbeurt weer zijn negatieve stresseffecten geeft.

Nu zijn wij, de dialyseverpleegkundigen, er heel attent op om de prikangst positief te beïnvloeden. Al dan niet met verdovende spray, zalf of een geruststellend gesprek. Het aanprikken is het belangrijkste moment van de dialyse. Gaat het aanprikken goed dan is een optimale dialyse door een goede bloedflow door de kunstnier zo goed als verzekerd. Hier schuilt de deskundigheid van de dialyseverpleegkundige en een kundige prikker geeft de patiënt veel vertrouwen in de behandeling. De wijze waarop de dialyseverpleegkundige met het aanprikken omgaat is ook van evident belang.

Zekerheid uitstralen, een goede voorbereiding en goed overleg met de patiënt zijn drie pijlers die de patiënt een veilig gevoel moeten geven. Het moment van glorie is het moment dat je snel bloed ziet stromen in de naald. Tja wat heb ik een vak hè, mensen pijn doen om ze beter te maken. Ik voel me dan ook wel eens een beul als ik misgeprikt heb. Daar moet ik dan snel overheen en meestal geeft de patiënt dan ook wel een geruststelling. Mocht dat niet zo zijn en de patiënt geeft mij juist een schuldgevoel, ja dan wordt het moeilijk. Moeilijk in de zin van, de volgende naald wel goed te prikken.

Met het zweet op de rug en op het voorhoofd probeer je de volgende naald wel goed te prikken met de aanwezige ogen van de patiënt gericht op jouw handelen. Rustig blijven, vertrouwen blijven uitstralen en de patiënt geruststellen. Hierin ligt ook mijn pleidooi dat prikangst ook bij dialyseverpleegkundigen voor kan komen!!!

Even een grapje ter afsluiting: Er had een dialyseverpleegkundige, bij een mevrouw met een dunne onderarm, de shunt of fistel aangeprikt en de naald kwam aan de andere kant van de arm er weer uit. Neen, dit is geen doorgestoken kaart maar dialysehumor! De nefroloog kwam visite lopen net op dat moment bij die mevrouw en zag datgene wat er gebeurd was en de nefroloog merkte op naar de dialyseverpleegkundige: dat is uit-stekend werk!

sterren Gepubliceerd: vrijdag 01-03-2013 | Nog geen reacties
Fresenius neemt Diapriva Amsterdam/Buitenveldert over

Diapriva en Fresenius Medical Care (FMC) hebben op 2 juni 2020 de definitieve overeenkomst getekend waarbij dialysecentrum Diapriva in handen is gekomen van Fresenius Medical Care.

'Voor Fresenius Medical Care is deze overname een duidelijke strategische keuze', zegt Ellen Gijsbers, vicepresident Noord-centraal Europa. 'Ons doel is om optimale, kosteneffectieve en hoogwaardige zorg te leveren waarin de patiënt centraal staat. Door onze internationale ervaring te benutten en samen te werken met andere spelers binnen de Nederlandse nefrologie, willen we de zorg verder ontwikkelen en verbeteren.'

FMC is wereldwijd heel groot in dialyse, met meer dan vierduizend klinieken, maar is in Nederland vooral bekend van apparatuur en minder als eigenaar van dialysecentra. Diapriva is het tweede Nederlandse dialysecentrum dat eigendom wordt van FMC. Het eerste was in 2014 Dialysecentrum Beverwijk, waarvoor FMC een samenwerkingsverband met het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk aanging.

Diapriva is sinds 2008 een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) voor chronische hemodialyse. In samenwerking met het VU medisch centrum (VUmc) verzorgt Diapriva zeven dagen en zes nachten per week dialysebehandelingen. Diapriva startte jaren geleden met een nachtdialyseprogramma waarbij de patiënten in eigen slaapkamers 's nachts gedialyseerd worden. Het centrum voert op dit moment hemodialyse uit voor meer dan 100 patiënten.

Lees meer »

Schiet mij maar lek »

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'Tja… je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier