Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Sociale aspecten en wachttijd belangrijkst bij toewijzen donornieren'

Door Merel Dercksen 

Dat jongeren voorrang
krijgen op de wachtlijst kan
op brede steun rekenen

De laatste tijd zijn de criteria voor het toekennen van een donornier in veel landen gewijzigd. Zo ook in Groot-Brittannië. Waar eerst vooral HLA-matching van groot belang was, worden nu wachttijd en ook leeftijd van de ontvanger meegenomen. Britse wetenschappers hebben onderzocht wat de verschillende betrokken groepen hiervan denken, ook ten aanzien van toekomstig toewijzingsbeleid.

Zij stelden vragenlijsten op (Discrete Choice Experiment questionnaires) waarmee ze de ervaren prioriteiten rond niertransplantatie peilden onder verschillende groepen betrokkenen. Ze ondervroegen patiënten, mantelzorgers, levende donoren en verwanten van overleden donoren, en professionele zorgverleners. De aspecten waar ze zich op richtten waren onder andere wachttijd, HLA-match tussen de weefsels van donor en ontvanger, of de patiënt iemand heeft die afhankelijk van hem is, en ziektes die de te verwachten overleving beïnvloeden in duur of kwaliteit.

De patiëntgroep vond dat alle bevraagde aspecten mee moeten wegen in de vraag aan wie een beschikbare donornier moet worden toegewezen. Alleen een matig ernstige ziekte die de te verwachten levenskwaliteit beïnvloedt was voor de patiënten geen reden om iemand lager of hoger op de wachtlijst te plaatsen dan een nierpatiënt zonder andere aandoening. Ook de meeste andere ondervraagden vonden dat vrijwel alle aspecten mee moeten wegen. Opvallend genoeg vonden alleen de professionele zorgverleners, en blanke patiënten, dat ontvangers met een betere weefselmatching voorrang moeten krijgen boven anderen.

De onderzoekers concluderen dat de huidige praktijk, die uit 2006 stamt en jongeren en mensen met een lange wachttijd bevoordeelt, op brede steun kan rekenen. Maar, zeggen ze, er moet wel verder naar gekeken worden gezien de verschillen tussen blanke patiënten en degenen uit etnische minderheden. Ook zouden, anders dan nu, potentiële ontvangers die de zorg voor een ander hebben mogelijk hoger op de wachtlijst terecht moeten komen.

sterren Gepubliceerd: maandag 25-02-2013
Bron: BMC Nephrology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier