Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Combinatiemedicatie niet levensverlengend bij uitgezaaide nierkanker

Door Merel Dercksen 

Een combinatie van verschillende medicijnen lijkt beter te werken tegen uitgezaaide nierkanker dan alleen bevacizumab (Avastin, Roche), maar levert geen significant langere overleving van de patiënten op. Wel is het aantal bijwerkingen groter. Sommige onderzoekers denken dat de grens bereikt is van wat er op deze manier tegen nierkanker gedaan kan worden.

Tijdens het Genitourinary Cancers Symposium hebben onderzoekers van het Dana-Farber Cancer Institute in Boston de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek dat zij hebben uitgevoerd naar combinatietherapie bij uitgezaaid niercelcarcinoom. Een veel gebruikte methode bij het bestrijden van tumoren is zorgen dat er geen nieuwe bloedvaten in de tumor kunnen groeien, zodat er geen voedingsstoffen in de tumorcellen kunnen worden afgeleverd en deze afsterven. Van tevoren veronderstelden de onderzoekers dat wanneer zij met meerdere medicijnen die op verschillende manieren de groei van endotheelcellen in bloedvaten remmen (anti-angiogenesetherapie), de niertumoren zouden bestoken, ze ontsnappingsroutes zouden blokkeren die er nog wel zijn bij een behandeling met alleen bevacizumab. 

Om dit te testen hebben de onderzoekers een groep van 340 patiënten met uitgezaaid niercelcarcinoom behandeld met ofwel alleen bevacizumab, of een combinatie van twee van de drie medicijnen bevacizumab, temserolimus (Torisel, Pfizer) en sorafenib (Nexavar, Bayer). Geen van de patiënten was eerder behandeld met een mTOR-remmer (zoals sirolimus) of een medicijn dat de groei van bloedvaten remt. Wel waren de meeste patiënten geopereerd en hadden ze bijvoorbeeld immuuntherapie gekregen.

Alle drie de combinaties leken een betere respons op te roepen dan de monotherapie. Maar dat had geen gevolgen voor de overleving van de patiënten. De overlevingsduur van de patiënten waarin de ziekte niet erger werd (progressievrije overleving) liep tussen de vier groepen uiteen van gemiddeld 7,3 tot 11,3 maanden. Allemaal geen significant verschil met de 8,7 maanden van alleen bevacizumab. Wel kwamen er tot twee keer zoveel bijwerkingen voor bij de combinatietherapieën en waren die ook vaak ernstiger. Volgens onderzoeker dr. David McDermott was de combinatie van bevacizumab en sorafenib het meest effectief, maar konden de patiënten daar niet tegen. 

Hij ziet wel mogelijkheden om de combinatie van het remmen van de vasculaire endotheliale groeifactor (VEGF) en de VEGF-receptor tegelijkertijd, verder te onderzoeken.

Volgens commentator dr. Sandy Srinivas is mogelijk de tijd aangebroken om verder te kijken dan naar deze gerichte medicijnen om de overlevingskansen bij uitgezaaid niercelcarcinoom te verbeteren. 'We hebben een plafond bereikt met deze gerichte medicijnen. Het combineren van medicijnen uit dezelfde categorie of van medicijnen die op verschillende manieren gericht werken, blijft nu een uitdaging zonder toegevoegde waarde.'

Srinivas denkt dat een combinatie van anti-VEGF-therapie met immuuntherapie een alternatieve strategie is. De combinatie van bevacizumab en interferon alfa lijkt bijvoorbeeld wel een langere overleving op te leveren.

Het onderzoek staat beschreven op de website van de American Society of Clinical Oncology.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 26-02-2013
Bron: Medpage Today | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier