Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Minder proefdieren nodig door menselijke niercellen uit stamcellen

Door Gerard Kok 

Wetenschappers van het Institute of Bioengineering and Nanotechnologie (IBN) in Singapore zijn er in geslaagd niercellen te kweken uit stamcellen, zonder gebruik te maken van proefdieren of organen. Het is voor het eerst dat zoiets lukt.

De onderzoekers lieten menselijke stamcellen, die weinig gespecialiseerd zijn, met behulp van celdifferentiatie overgaan in gespecialiseerde cellen waaruit nierbuisjes zijn opgebouwd. De aldus verkregen niercellen leken als twee druppels water op niercellen die uit 'echte' menselijke nieren waren verkregen.

De ontdekking heeft vooral gevolgen voor de manier waarop medicijnen kunnen worden getest. Negatieve bijeffecten van medicijnen openbaren zich vaak in de nieren, en daarom is het van belang te onderzoeken wat voor effect medicijnen op de nieren hebben voordat ze op de markt verschijnen. Zowel proefdiertesten, als testen op menselijke niercellen voldoen daartoe maar matig. Nieren van proefdieren lijken maar ten dele op menselijke nieren, en daarnaast: hoe minder proefdieren er hoeven te worden opgeofferd, hoe beter. Menselijke niercellen om op te testen zijn echter maar beperkt voorhanden, en bovendien is inmiddels bekend dat de uitkomst van de tests kan worden beïnvloed door zaken als leeftijd en geslacht van de donor.

De nieuwe methode heeft deze nadelen niet. In principe kan een oneindige hoeveelheid niercellen worden gegenereerd uit een beperkt aantal stamcellen. Proefdieren noch menselijke donorcellen zijn meer nodig, en de kwaliteit van de gegenereerde cellen kan beter worden gecontroleerd. De onderzoekers hebben zich als volgend doel gesteld om ook andere soorten niercellen te kweken.

sterren Gepubliceerd: donderdag 28-02-2013
Bron: IBN | Nog geen reacties
"Samen beslissen; dat kan nog veel verder worden uitgewerkt"

Augustus 2019. Het kantoor van Hans Bart is vrijwel leeg. Een computer en een theeglas laten zien dat er nog wel wat gebeurt, maar de verder lege ruimte, ontdaan van alle persoonlijke spullen, maakt duidelijk: de directeur van de NVN is aan zijn laatste werkweek bezig.

Dat wil zeggen, naast zijn nieuwe baan bij de Patiëntenfederatie NPCF blijft hij nog een dag per week in dienst van de NVN, voor het onderwerp Patient Reported Outcomes (PROMs). Bart: 'ik word weer gewoon beleidsmedewerker, dus ik ga eigenlijk terug naar hoe ik ooit mijn loopbaan begonnen ben. Dat wordt een leuke oefening, maar daar ben ik niet bang voor.'

Dat gezegd hebbende: we komen om terug te kijken. Wat heeft acht jaar directeurschap opgeleverd? Heeft Hans Bart, de man die bij zijn aantreden 'niets van nieren wist', waar kunnen maken wat hij zich had voorgenomen?

'Het eerste wat ik geleerd heb is dat ik de palliatieve zorg, het veld waar ik vandaan kwam, helemaal niet achter me kon laten. Het kwam nog veel indringender dan eerder bij me binnen. De kwetsbaarheid van het leven, de toevalligheden. En ik heb ongelooflijk veel geleerd over de complexiteit van dat 'kleine rotorgaantje' zoals ik het wel eens liefdevol noem. Het heeft een enorme impact als daar wat mis mee is.'

Lees meer »

Internationale opening Wetenschapsdag en Benelux Kidney Meeting »

11 oktober 2019 tussen 10.00 en 11.00 wordt een uniek uur. Dan vindt namelijk de gezamenlijke opening plaats van de Wetenschapsdag en de Benelux Kidney Meeting. Waarom uniek? Omdat dit een bijeenkomst is die bedoeld is voor alle betrokkenen uit het nierveld: artsen, onderzoekers, patiënten, diëtisten, verpleegkundigen, maatschappelijk werkenden en iedereen die belangstelling heeft.

Lees meer »

Benelux Kidney Meeting heeft nog ruimte voor abstracts »

Inmiddels traditiegetrouw houdt de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) haar wetenschappelijke najaarsvergadering tegelijkertijd met de Wetenschapsdag: 11 oktober 2019 in Eindhoven. Deze samenwerking zorgt voor een unieke kruisbestuiving tussen alle betrokkenen in het nierveld. De editie van dit jaar is extra bijzonder: de NFN organiseert het congres samen met de Belgische zustervereniging BVN-SBN. Het is de derde keer dat de najaarsvergadering is omgedoopt tot BENELUX Kidney Meeting.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier