Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

De digitale dialysepatiŽnt

Weblog van Cor de Leeuw, dialyseverpleegkundige 

De dialysewereld is altijd innovatief aan het werk. Het is een wereld van veel werkgroepen die allemaal hun steentje bijdragen aan een betere dialysezorg voor de patiënt, maar ook de dialyseorganisatie steeds verbeteren. De specialisatie dialyse loopt veelal voorop om nieuwe ontwikkelingen te implementeren in de zorg. Zo ook met de digitalisering, het elektronisch patiëntendossier (EPD).

Ik werk op een dialysecentrum dat de digitalisering in de kinderschoenen heeft meegemaakt. Dit vergt veel energie en aandacht van de organisatie, maar ook veel aanpassingsvermogen van de artsen en dialyseverpleegkundigen. Ik moet zeggen dat het gemak de mens dient. Mooie grafieken, overdrachten zo op het scherm getoverd. Alles is leesbaar voor iedereen!

En daar zit hem nu de kneep, want sinds we met het EPD zijn begonnen is het blijkbaar niet meer leesbaar voor de patiënten. Deze conclusie van mij is natuurlijk niet waar maar bevindingen van mij bevestigen wel deze conclusie.

Wij hebben al vele decennia de Wet Geneeskundige Behandel Overeenkomst, afgekort als de WGBO. Hierin is vastgelegd dat de patiënt een inzagerecht, en een correctierecht, heeft wat betreft zijn/haar patiëntendossier.

Toen we nog een verpleegkundig papieren dossier hadden, kreeg ik regelmatig de vraag of een patiënt het dossier kon inzien. Soms pakte de patiënt zelf al het papieren dossier om het in te zien. Dan kreeg ik wel eens opmerkingen van 'dat klopt niet helemaal, of dit is niet dialysegerelateerd, dus hoort het er niet in'. Dan moest ik praten als Brugman om de patiënt uit te leggen waarom het erin stond, dus met welk een belang of met welke interpretatie maar soms ook een terechte correctie.

Nu werk ik al zeven jaar met het EPD en ik krijg nooit meer de vraag om zijn/haar patiëntendossier in te zien. Wat is er dan in feite veranderd dat ik die vraag nooit meer krijg? Als ik namelijk patiënt zou zijn zou ik wel degelijk regelmatig mijn dossier in willen zien. Heeft dat te maken met wantrouwen? Nee, dat heeft ermee te maken dat ik de regie wil houden over mijn behandeling en de vastlegging daarvan op de voet wilt volgen. Heeft het te maken met het feit dat de zorg beter gecoördineerd wordt dankzij het EPD?  

Misschien wel en dat is een mooi resultaat van het EPD. Anderzijds het EPD staat in een computer die gevoelsmatig niet van de patiënt is, maar van het dialysecentrum en daar staan ook nog eens alle andere gegevens in van medepatiënten. Het papieren dossier was gevoelsmatig meer van de patiënt omdat dat direct inzichtelijk was, en alleen maar met zijn/haar gegevens.

Toch verklaart dit niet geheel het feit dat ik nooit meer de vraag krijg om zijn/haar dossier in te zien. Het is mogelijk dus…??!! Ik zou graag van u willen vernemen hoe u tegen dit onderwerp aankijkt. Uit patiënttevredenheidsonderzoek komt dit niet als verbeterpunt naar voren namelijk.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 16-02-2013 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Grťgor Quaedvlieg, Heerlen
  18-02-2013 16:58

  Helemaal mee eens Cor!

  Ook in ons centrum is onlangs het patiŽntendossier gedigitaliseerd. In de klapper bevindt zich enkel nog het dialyseprotocol.

  Je gesprek met de nefroloog voorbereiden door de labuitslagen alvast te bekijken wordt een stukje moeilijker gemaakt.
  We kunnen natuurlijk vragen of deze uitslagen uitgeprint worden, maar vaak heb je ze dan te laat om voorbereid in overleg met je arts te gaan.

  Digitalisering snap ik, maar bied de gegevens ook spontaan aan de patiŽnten aan. Vele van hen willen zelf de vinger aan de pols kunnen houden.
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier