Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Obesitas geen belemmering voor levende donatie'

Door Jeroen van Setten 

Onderzoeksleider en
transplantatiechirurg Frank Dor
aan het werk

Een body mass index (BMI) hoger dan 35 wordt algemeen beschouwd als een relatieve contra-indicatie voor een nierdonatie bij leven. Om te bepalen of dit gerechtvaardigd is, bekeken wetenschappers uit Rotterdam perioperatieve uitkomsten van de nierdonatie bij donoren met een hoge en een lage BMI. Uit het literatuuronderzoek blijkt, dat op de korte termijn een hoge body mass index (BMI) op zich geen contra-indicatie is voor levende nierdonatie.

Niertransplantatie is vrijwel altijd de beste behandeling bij terminaal nierfalen. In de Verenigde Staten alleen al, staan meer dan 88.000 patiënten op de wachtlijst voor een nier. In 2010 waren daar maar 16.898 donornieren voor beschikbaar, waarvan 37% van een levende donor. Het is dus van het grootste belang dat levende donatie zoveel mogelijk wordt gestimuleerd en omkleed wordt met alle onderzoeken en maatregelen om de procedure zo veilig mogelijk en minst belastend te maken, stellen de onderzoekers. 

Over het algemeen wordt een BMI van 35 aangehouden als de grens waarboven doneren wellicht geen goed idee is. Dat heeft te maken met enerzijds een grotere kans op operatiecomplicaties bij dikkere mensen en anderzijds het verband dat wel wordt gelegd tussen obesitas en cardiovasculaire aandoeningen, hypertensie en nierproblemen waardoor de te doneren nier wellicht minder van kwaliteit zou kunnen zijn en de donor later zelf problemen zou kunnen krijgen. 

De Rotterdammers bekeken na een uitgebreide selectie 14 publicaties waarin cijfers werden gegeven over BMI-niveaus van levende nierdonoren. In de loop van de tijd bleken veel centra vaker zwaardere donoren te accepteren. De onderzoekers hebben deze getallen statistisch gecombineerd in een nieuwe analyse en komen op basis daarvan tot de conclusie dat een wat hogere BMI op zich op korte termijn geen beletsel lijkt te zijn voor donatie.

Jeff Lafranca, arts-onderzoeker uit het Erasmus MC die het onderzoek uitvoerde onder leiding van transplantatiechirurg dr. Frank Dor: 'Deze resultaten bewijzen dat deze groep potentiële levende nierdonoren niet a priori dient te worden afgewezen'. De Rotterdammers houden wel enige slagen om de arm omdat de resultaten op de langere termijn nog niet duidelijk zijn.

Zo zeggen ze dat dikkere mensen er sowieso goed aan doen af te vallen voordat ze doneren. Bij ernstig overgewicht (BMI hoger dan 40) zou een maagband of maagverkleining zelfs te adviseren zijn. Ook raden ze aan donoren met een BMI hoger dan 35 sowieso uit te sluiten als ze andere bijkomende aandoeningen hebben. En natuurlijk adviseren ze, ook na de procedure, een gezonde levensstijl en raden ze de donoren aan niet weer aan te komen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 22-02-2013
Bron: Kidney International | Nog geen reacties
Thuis prikken voor medicijnspiegel

Een dried blood spot is niets anders dan een bloeddruppeltje uit een vingerprik op een kaartje. Thuis op de bank afgenomen en opgestuurd naar het lab. Herman Veenhof, ziekenhuisapotheker in opleiding en onderzoeker in het UMC Groningen, vraagt zich in zijn promotieonderzoek af of dit polibezoeken van transplantatiepatiënten kan vervangen. En als je toch naar de poli moet komen, kan het dan voor de artsen en voor de patiënten efficiënter? Op 24 februari zal hij zijn proefschrift hierover verdedigen.

'Uit zo'n dried blood spot, ik gebruik bewust de Engelse term want dat doet iedereen, kunnen we creatinine en de vijf meest gebruikte immunosuppressiva meten', legt Veenhof uit. Een patiënt kan zelf thuis bloed prikken en een enkel druppeltje opsturen naar het lab waar het geanalyseerd wordt. De vraag is echter of dit net zo goed en betrouwbaar is als de gewone methode, de buisjes bloed die al twintig jaar worden geprikt en geanalyseerd?

Om antwoord op die vraag te vinden heeft Veenhof transplantatiepatiënten op de prikpoli gevraagd om op hetzelfde tijdstip, tijdens de afname van het buisje bloed, ook een dried blood spot te prikken. Wat bleek? De labwaardes uit een buisje bloed en uit de dried blood spots die op hetzelfde tijdstip geprikt waren, kwamen goed overeen.

Lees meer »

Nier kan na acute schade soms toch getransplanteerd worden »

Veel donornieren van overleden donoren worden meteen afgeschreven omdat de donor acuut nierfalen (Acute Kidney Injury - AKI) had. Recent Amerikaans onderzoek suggereert echter dat een aantal van deze afgeschreven donornieren nog goed getransplanteerd hadden kunnen worden. In Amerika staan ongeveer 95.000 mensen op de wachtlijst voor een donornier. Per jaar vallen ongeveer 9.000 wachtenden af, omdat zij overlijden, of te veel achteruit gaan om nog een nier te ontvangen.

Lees meer »

Schommeling medicijnspiegel beïnvloedt afweercellen na transplantatie »

Patiënten hebben zelf aardig wat invloed op een goede afloop na een niertransplantatie door hun medicijnen elke dag trouw in de dezelfde dosis en op hetzelfde tijdstip in te nemen. Als ze dat niet doen, dan kunnen schommelingen in de bloedwaardes van de afweeronderdrukkende medicijnen ertoe leiden dat de nieuwe nier minder goed werkt en in het ergste geval wordt afgestoten. Maar ook patiënten die hun medicijnen wel altijd netjes op tijd innemen kunnen schommelende bloedwaardes hebben.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier