Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Obesitas geen belemmering voor levende donatie'

Door Jeroen van Setten 

Onderzoeksleider en
transplantatiechirurg Frank Dor
aan het werk

Een body mass index (BMI) hoger dan 35 wordt algemeen beschouwd als een relatieve contra-indicatie voor een nierdonatie bij leven. Om te bepalen of dit gerechtvaardigd is, bekeken wetenschappers uit Rotterdam perioperatieve uitkomsten van de nierdonatie bij donoren met een hoge en een lage BMI. Uit het literatuuronderzoek blijkt, dat op de korte termijn een hoge body mass index (BMI) op zich geen contra-indicatie is voor levende nierdonatie.

Niertransplantatie is vrijwel altijd de beste behandeling bij terminaal nierfalen. In de Verenigde Staten alleen al, staan meer dan 88.000 patiënten op de wachtlijst voor een nier. In 2010 waren daar maar 16.898 donornieren voor beschikbaar, waarvan 37% van een levende donor. Het is dus van het grootste belang dat levende donatie zoveel mogelijk wordt gestimuleerd en omkleed wordt met alle onderzoeken en maatregelen om de procedure zo veilig mogelijk en minst belastend te maken, stellen de onderzoekers. 

Over het algemeen wordt een BMI van 35 aangehouden als de grens waarboven doneren wellicht geen goed idee is. Dat heeft te maken met enerzijds een grotere kans op operatiecomplicaties bij dikkere mensen en anderzijds het verband dat wel wordt gelegd tussen obesitas en cardiovasculaire aandoeningen, hypertensie en nierproblemen waardoor de te doneren nier wellicht minder van kwaliteit zou kunnen zijn en de donor later zelf problemen zou kunnen krijgen. 

De Rotterdammers bekeken na een uitgebreide selectie 14 publicaties waarin cijfers werden gegeven over BMI-niveaus van levende nierdonoren. In de loop van de tijd bleken veel centra vaker zwaardere donoren te accepteren. De onderzoekers hebben deze getallen statistisch gecombineerd in een nieuwe analyse en komen op basis daarvan tot de conclusie dat een wat hogere BMI op zich op korte termijn geen beletsel lijkt te zijn voor donatie.

Jeff Lafranca, arts-onderzoeker uit het Erasmus MC die het onderzoek uitvoerde onder leiding van transplantatiechirurg dr. Frank Dor: 'Deze resultaten bewijzen dat deze groep potentiële levende nierdonoren niet a priori dient te worden afgewezen'. De Rotterdammers houden wel enige slagen om de arm omdat de resultaten op de langere termijn nog niet duidelijk zijn.

Zo zeggen ze dat dikkere mensen er sowieso goed aan doen af te vallen voordat ze doneren. Bij ernstig overgewicht (BMI hoger dan 40) zou een maagband of maagverkleining zelfs te adviseren zijn. Ook raden ze aan donoren met een BMI hoger dan 35 sowieso uit te sluiten als ze andere bijkomende aandoeningen hebben. En natuurlijk adviseren ze, ook na de procedure, een gezonde levensstijl en raden ze de donoren aan niet weer aan te komen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 22-02-2013
Bron: Kidney International | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier