Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Fruit en groente eten kan nieren beschermen'

Door Merel Dercksen 

Natriumbicarbonaat om de zuurgraad van het bloed van nierpatiënten te verbeteren kan vervangen worden door groente en fruit, zonder dat de patiënten problemen krijgen met het kalium dat daarin zit, schrijven Amerikaanse onderzoekers. Maar dat vereist wel een aanpassing van leefstijl en dus meer discipline.

Mensen met een verminderde nierfunctie hebben nogal eens last van acidose, te zuur bloed. Op dit moment raden richtlijnen aan om de zuurgraad te verminderen met NaHCO3, natriumbicarbonaat. Omdat een westers dieet met veel dierlijke producten metabole acidose bevordert, hebben Amerikaanse onderzoekers NaHCO3 vergeleken met een dieet met minder dierlijke producten, en meer groente en fruit.

Ze gaven 35 patiënten met een ernstig verminderde nierfunctie, die niet dialyse-afhankelijke waren, een jaar lang NaHCO3. Al deze patiënten hadden hun nierproblemen opgelopen als gevolg van hoge bloeddruk en slikten daar ook nog een medicijn tegen. 36 anderen kregen in dat jaar groente en fruit, in een hoeveelheid die ervoor zorgde dat de hoeveelheid acidose veroorzakende voeding halveerde.

De gemiddelde nierfunctie was in beide groepen vergelijkbaar aan het begin van het onderzoek, en een jaar later nog steeds. In beide groepen was het totaal plasma CO2, een maat voor vermindering van de acidose, gestegen, zij het bij degenen die NaHCO3 slikten iets meer dan bij de fruiteters. Markers voor nierschade in de urine waren na het jaar in beide groepen gedaald. En, opvallend genoeg, de patiënten die het groente- en fruitdieet volgden, kregen geen last van een te hoge kaliumspiegel.

Groente en fruit zijn dus prima inzetbaar om metabole acidose te verminderen, concluderen de onderzoekers.

Dr. Muhammad Yacoob van de Barts Health NHS Trust en het William Harvey Research Institute in Londen heeft er zo zijn bedenkingen bij voor de dagelijkse praktijk. 'Een kleine groep zeer gemotiveerde patiënten die minder medicijnen willen slikken door hun dieet aan te passen kan hiervan profiteren. Maar veel patiënten vinden het lastig om een dieet met veel fruit en groenten te volgen en hebben daarom waarschijnlijk een betere therapietrouw als ze een supplement krijgen.'

sterren Gepubliceerd: maandag 18-02-2013
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier