Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vici-beurs van 1,5 miljoen voor onderzoek naar magnesiumhuishouding

Door Jeroen van Setten 

Magnesium is cruciaal voor veel fysiologische processen in ons lichaam. De magnesiumbalans is verstoord bij ziekten als diabetes en vaak ook als gevolg van medicijngebruik. Met het onderzoek waarvoor de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gisteren een Vici-beurs van 1,5 miljoen euro beschikbaar stelde, wil de Nijmeegse fysioloog dr. Joost Hoenderop de moleculaire kracht van dit belangrijke mineraal ophelderen. 

Magnesium is één van de meest belangrijke mineralen in het menselijk lichaam. Het speelt een rol bij veel fysiologische processen zoals de opbouw van het skelet, de productie van energie, het samentrekken van spieren en ook de overdracht van signalen in ons zenuwstelsel. 

Een chronisch magnesiumtekort, ook wel hypomagnesiëmie genoemd, leidt onder andere tot ernstige spier- en hartproblemen en ontstaat vaak als ongewenste bijwerking bij het gebruik van bepaalde geneesmiddelen zoals maagzuurremmers, cytostatica en immunosuppressiva. Daarnaast zijn er erfelijke ziektebeelden waarbij de magnesiumbalans is verstoord en verder blijkt dat ook patiënten met diabetes type 2 hypomagnesiëmie kunnen hebben. 

Het onderzoek van Joost Hoenderop zal inzicht geven in de moleculaire mechanismen van deze magnesiumhuishouding. De nieren bepalen in belangrijke mate de bloedmagnesiumspiegels, maar onze kennis over dit proces is beperkt. Een complementair team van onderzoekers, dat bestaat uit fysiologen, clinici en biologen, gaat de moleculen ontrafelen die in de nier de magnesiumresorptie verzorgen. 

De identificatie van nieuwe genen en eiwitten die een sleutelrol spelen bij de regulatie van de magnesiumbalans in ons lichaam zal het mogelijk maken om gerichte medicatie en behandeling te ontwikkelen om een chronisch magnesiumtekort te voorkomen en te genezen.

Het Veni Vidi Vici programma bestaat uit Veni voor pas gepromoveerde onderzoekers (maximaal 250.000 euro), Vidi om een eigen vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en één of meer onderzoekers aan te stellen; (maximaal 800.000 euro) en tenslotte Vici voor senioronderzoekers om een eigen onderzoeksgroep op te bouwen; maximaal 1.500.000 euro.

sterren Gepubliceerd: woensdag 06-02-2013 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier