Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Niertransplantaties hervat na nier bij afval

Door Merel Dercksen 

Het University of Toledo Medical Center (UMTC) in Ohio, Verenigde Staten, heeft zijn niertransplantatieprogramma hervat. Dat was stilgelegd nadat een verpleegkundige een nier die bij een levende donor was uitgenomen, per ongeluk bij het afval had gegooid. Volgens extern onderzoek is het risico hierop niet groter dan elders.

De nier, die een net geopereerde man aan zijn zus zou schenken, werd in augustus vorig jaar nog wel teruggevonden bij het medisch afval, maar was niet bruikbaar meer. Daarop zijn alle procedures uitgebreid doorgelicht. De conclusie is nu, dat er met die procedures niks mis is in Toledo, en dat er dus gewoon weer getransplanteerd kan worden. Volgens de Centers for Medicare & Medicaid Services, dat onder het ministerie van gezondheid valt, handelt het centrum in lijn met de eisen die Medicare aan transplantatiecentra stelt.

Woordvoerder van de universiteit Jon Strunk: 'We kijken ernaar uit alle transplantaties, met levende en overleden donoren, doorgang te kunnen laten vinden in de maanden en jaren die voor ons liggen'. Amerikaanse media hebben gevist naar de patiënten die tot de eersten behoren die een transplantatie in Toledo weer aandurven, maar over hen wil Strunk niets kwijt.

UMTC is binnen de VS een groot en succesvol transplantatiecentrum: er vinden al meer dan 40 jaar niertransplantaties plaats. Op dit moment zijn dat er meer dan 1.700 per jaar, met een succespercentage van ruim 98%. De eerste niertransplantatie na de vrijwillige stop heeft inmiddels plaatsgevonden.

sterren Gepubliceerd: zondag 03-02-2013
Bron: Toledo Blade | Nog geen reacties
Inspirerende dag over therapietrouw

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Op deze dag is gekozen voor het onderwerp 'therapietrouw', omdat 50-75% van de patiënten, ongeveer zes maanden na de start van de behandeling, in meer of mindere mate therapieontrouw is. Deze cijfers zijn zorgelijk, want door therapieontrouw is het effect van de behandeling niet optimaal en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende redenen voor therapieontrouw zijn:

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier