Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Meer begeleiding door diëtisten voor Britse nierpatiënten

Door Merel Dercksen 

'Investeer de besparingen door een goed dieet in meer diëtisten-tijd voor mensen met een nierziekte'. Zo vat de Engelse niertsaar, Donal O'Donoghue, de nieuwe ideeën van het Britse National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) samen. NICE is de 'waakhond' waar het gaat om uitgaven die in de gezondheidszorg gedaan worden.

NICE deed afgelopen jaar de aanbeveling dat iedereen met een nierziekte in stadium 4 of 5, dat is vergevorderd nierfunctieverlies of dialyseafhankelijkheid, een uitgebreid consult zou moeten krijgen bij een in nierziekten gespecialiseerde diëtist. Bij kinderen gebeurt dit al, maar voor volwassenen is de praktijk nogal wisselend. Volgens de NICE Clinical Guidelines on the management of Hyperphosphataemia (richtlijnen bij hyperfosfatemie, een veelvoorkomend probleem bij nierpatiënten) is dieetadvies zelfs de eerste behandeling die zou moeten worden aangeboden, voordat er wordt overgegaan op medicatie.

Omdat naar schatting driekwart van de patiënten die ervoor in aanmerking zouden komen op dit moment door een nierdiëtist gezien wordt, zou het volgen van de aanbeveling betekenen dat er meer geld naar dieetzorg moet. Het optrekken van dat aantal tot 95% van de patiënten met een vergevorderde nierziekte, zou volgens NICE ongeveer £100.000 (€116.500) per miljoen inwoners gaan kosten. En tegelijkertijd een zelfde bedrag per niercentrum, omdat die gemiddeld een populatie van een miljoen inwoners bedienen.

Toegang tot een gespecialiseerde diëtist past in het hedendaagse concept van multidisciplinaire zorg. Volgens NICE hebben nierdiëtisten niet alleen een rol in het directe patiëntmanagement, waarbij hun adviezen door de andere teamleden moeten worden herhaald en in de uitvoering gecontroleerd, maar ligt er ook een 'cruciale' taak voor hen weggelegd in de ondersteuning van de andere teamleden. Bijvoorbeeld in de vorm van opfriscursussen over het dieet voor nierpatiënten.

Uit de Britse Renal Registry is bekend dat niet meer dan 60-70% van de dialysepatiënten een serumfosfaatwaarde binnen de streefwaarden heeft. Voor de meeste centra moet deze richtlijn dan ook een aansporing zijn om hun werkwijze te herzien en over te stappen op de multidisciplinaire werkwijze, schrijft O'Donoghue. Met als doel en verwachting dat patiënten beter inzicht krijgen in hun dieet en meer gemotiveerd raken het te volgen.

Maar waar moet dat dan van betaald worden? Volgens de richtlijn levert overstappen op calciumacetaat of calciumcarbonaat als fosfaatbinder van eerste keus al veel meer op, in geld, dan er nodig is om de extra diëtisten te betalen: tot drie miljoen pond per miljoen inwoners. Het volledig invoeren van de richtlijn zorgt volgens O'Donoghue dus voor een beter samenhangende dieetondersteuning voor nierpatiënten, betere fosfaatcontrole en ook nog besparing van geld, dat vervolgens kan worden geïnvesteerd in andere aspecten van de nierzorg.

De niertsaar gaat niet in op bijvoorbeeld het feit dat calciumhoudende fosfaatbinders voor lang niet elke patiënt geschikt zijn, maar in de volledige richtlijn is hiermee wel rekening gehouden.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 01-02-2013
Bron: renal tsar's blog | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier