Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Japanners laten nierbuisjes groeien uit stamcellen

Door Gerard Kok 

Transplantatie van nierweefsel gegenereerd uit stamcellen is een stapje dichterbij gekomen, nu Japanse onderzoekers er voor het eerst in zijn geslaagd op een efficiënte wijze 'intermediair mesoderm' te maken.

Intermediair mesoderm is embryologisch kiemweefsel, dat uitgroeit tot nieren en geslachtsorganen. Door middel van celdifferentiatie veranderen de weinig gespecialiseerde cellen van het intermediaire mesoderm in meer gespecialiseerde cellen, voor bijvoorbeeld de nieren. Voor het genereren van nierweefsel dat geschikt is voor transplantatie, is het dus noodzakelijk om eerst intermediair mesoderm te maken.

Het onderzoeksteam aan de universiteit in Kyoto (Japan) is daar nu in geslaagd: pluripotente stamcellen werden in 11 dagen gecultiveerd tot intermediair mesoderm, met een slagingskans van meer dan 90%; een efficiënte procedure. De onderzoekers slaagden er daarna in om het intermediaire mesoderm verder te laten groeien tot een stukje van de nierbuisjes waarin voorurine wordt geconcentreerd tot urine.

De eerste stap naar uit stamcellen gegenereerd nierweefsel is dus gezet. Voordat het zover is zullen de onderzoekers er nog wel in moeten slagen om ook de andere soorten niercellen te genereren uit intermediair mesoderm. Daarnaast moet uiteraard worden geverifieerd dat de gegenereerde cellen ook werken zoals verwacht. 

sterren Gepubliceerd: donderdag 24-01-2013
Bron: Nature Communications | Nog geen reacties
Internationale opening Wetenschapsdag en Benelux Kidney Meeting

11 oktober 2019 tussen 10.00 en 11.00 wordt een uniek uur. Dan vindt namelijk de gezamenlijke opening plaats van de Wetenschapsdag en de Benelux Kidney Meeting.

Waarom uniek? Omdat dit een bijeenkomst is die bedoeld is voor alle betrokkenen uit het nierveld: artsen, onderzoekers, patiënten, diëtisten, verpleegkundigen, maatschappelijk werkenden en iedereen die belangstelling heeft. Deze samenwerking is hier inmiddels normaal, maar in het grootste deel van de rest van de wereld zeker niet vanzelfsprekend.

Daarnaast heeft de opening een bilateraal tintje: België en Nederland werken hierin samen. Dat uit zich in twee sprekers: dr. Vianda Stel van Amsterdam UMC en prof.dr. Dirk Kuypers van het UZ Leuven. Zij laten hun licht schijnen over de overeenkomsten én de verschillen tussen Nederland en België waar het gaat om dialyse en transplantatie. Waarom zijn de verhoudingen tussen beide nierfunctievervangende therapieën niet gelijk in deze twee landen en hoe zit het met de overleving? En hoe zit het met de (nabije) toekomst?

Mis de opening niet, of u nu naar de Wetenschapsdag gaat of naar de Benelux Kidney Meeting. Aanmelden kan nog - klik hier.

Benelux Kidney Meeting heeft nog ruimte voor abstracts »

Inmiddels traditiegetrouw houdt de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) haar wetenschappelijke najaarsvergadering tegelijkertijd met de Wetenschapsdag: 11 oktober 2019 in Eindhoven. Deze samenwerking zorgt voor een unieke kruisbestuiving tussen alle betrokkenen in het nierveld. De editie van dit jaar is extra bijzonder: de NFN organiseert het congres samen met de Belgische zustervereniging BVN-SBN. Het is de derde keer dat de najaarsvergadering is omgedoopt tot BENELUX Kidney Meeting.

Lees meer »

Psychiatrische problemen belasten nierpatiënten »

Uit nieuw onderzoek blijkt dat psychiatrische aandoeningen niet ongebruikelijk zijn bij volwassenen en kinderen met nierfalen. Als nierpatiënten met zo'n psychiatrische aandoening moeten worden opgenomen, dan gaat dat bovendien gepaard met een verhoogde kans op overlijden. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek dat deze maand in het CJASN (Clinical Journal of American society of Nephrology) is gepubliceerd.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier