Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Japanners laten nierbuisjes groeien uit stamcellen

Door Gerard Kok 

Transplantatie van nierweefsel gegenereerd uit stamcellen is een stapje dichterbij gekomen, nu Japanse onderzoekers er voor het eerst in zijn geslaagd op een efficiënte wijze 'intermediair mesoderm' te maken.

Intermediair mesoderm is embryologisch kiemweefsel, dat uitgroeit tot nieren en geslachtsorganen. Door middel van celdifferentiatie veranderen de weinig gespecialiseerde cellen van het intermediaire mesoderm in meer gespecialiseerde cellen, voor bijvoorbeeld de nieren. Voor het genereren van nierweefsel dat geschikt is voor transplantatie, is het dus noodzakelijk om eerst intermediair mesoderm te maken.

Het onderzoeksteam aan de universiteit in Kyoto (Japan) is daar nu in geslaagd: pluripotente stamcellen werden in 11 dagen gecultiveerd tot intermediair mesoderm, met een slagingskans van meer dan 90%; een efficiënte procedure. De onderzoekers slaagden er daarna in om het intermediaire mesoderm verder te laten groeien tot een stukje van de nierbuisjes waarin voorurine wordt geconcentreerd tot urine.

De eerste stap naar uit stamcellen gegenereerd nierweefsel is dus gezet. Voordat het zover is zullen de onderzoekers er nog wel in moeten slagen om ook de andere soorten niercellen te genereren uit intermediair mesoderm. Daarnaast moet uiteraard worden geverifieerd dat de gegenereerde cellen ook werken zoals verwacht. 

sterren Gepubliceerd: donderdag 24-01-2013
Bron: Nature Communications | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier