Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hartigheden

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Op Tweede Kerstdag om vijf uur was ik voor de halfjaarlijkse controle bij mijn (mag ik na zoveel jaar toch wel vaststellen) hartspecialist: cardiogram, echografie en doppler. Zoiets moet hè, als je in dialyse bent: hart en bloedvaten blijven spannend. Terwijl hij me uitgeleide deed om de volgende patiënt op te halen kreeg één van de administratieve baliedames het dictafoontapeje toegespeeld. Volgens de consultatie- en kantooruren had ze hiervoor tot zeven uur de tijd.

En de volgende ochtend (27/12) al konden we via onze e-mail de uitslag van het internet plukken. Een mooi snelle bevestiging van zijn mededeling dat hij tevreden was over zijn bevindingen. De map met cardio-, etceteragrammen had ik meteen al meegekregen. En deze zijn, samen met het verslag dat via het internet tot ons kwam, in kopie ook verzonden naar de huisarts en SERENA. Een schriftelijk verslag krijg ik tegenwoordig niet meer. Dat wordt nog slechts verstrekt aan digibeten. Voor een volgende ook halfjaarlijkse, radiologische geruststelling over mijn grote bloedvaten ligt de afspraak al vast.

Tevredenheid van een arts is uiteraard persoonsgebonden. Blijven bepaalde afwijkingen over de jaren stabiel en vragen dus geen onmiddellijk ingrijpen, dan is dat 'goed' in zijn specialistische ogen. De souffle bij mijn aortakleppen waar dus al jarenlang diezelfde ruis valt te beluisteren, blijkt nog steeds ongewijzigd. Mijn idee, als zou ik er mogelijk mee zijn geboren, spreekt hij overigens wél tegen. Maar dat mag. Te hevig gesport of iets dergelijks zal er mogelijk aan ten grondslag liggen. 't Moet toch ergens vandaan komen. En kennelijk niet van mijn ouders!

Nu wíj weer een poosje gerust zijn gesteld slaan opeens de harten van de chauffeurs 'op tilt'. Er gaan geruchten - niets is nog op papier verschenen - dat er onder hun gilde koppen gaan rollen (de goedkoopste zouden mogen blijven!). Mijn chauffeur, een dame die voor de rit hier altijd eerst een kopje koffie komt drinken, is in panische opwinding. 'We raken onze auto kwijt en moeten ons huis verkopen en rollen in de assurance chômage (Franse WW)!'

Half december is daarom het bijna volledige taxigilde uit ons en de omringende departementen opgerukt naar de préfecture in Marseille om hun angst en woede kenbaar te maken. Spijtig voor sommigen dat ze, wegens noodgevallen en vaste klanten, verstek moesten laten gaan. En op 10 januari van dit nieuwe jaar zijn opnieuw 'alle' Franse taxi's in slakkengang, als een soort wegblokkade, opgerukt naar Parijs om daar de president om te praten.

Onze huisarts denkt dat het eigenlijk grotendeels eigen schuld dikke bult is en minder gaat om onverhoedse bezuinigingen. Taxi's die medische ritten uitvoeren schijnen regelmatig een aantal passagiers te combineren, mensen die toch op dezelfde tijd(?) naar hetzelfde hospitaal of radiologiecentrum moeten, en declareren dit vaak volledig als afzonderlijke ritten bij de SECU (verzekering). En bovendien zijn vergelijkbare medische taxiritten aanmerkelijk duurder dan met een VSL (zitambulance). Begrijpelijk dat men daar paal en perk aan wil stellen.

Wíj zien verder wel! Mocht het toch worden: 'busje komt zo', zodat ik met meerdere 'collega's' heen en terug grote omwegen zou moeten maken ten koste van onze toch al ingeperkte 'quality time' dan denk ik die twee maal vijftien kilometer, weliswaar duf, toch maar zelf te moeten overbruggen. De gezondheidswinst van acht uur rustig dialyseren zou dit mogelijk moeten maken.

Wel altijd uitkijken voor nachtbrakende sangliérs op de weg (de everzwijnen van Obelix); contact tussen beest en auto is slecht voor beide. Het hartzeer van de chauffeurs pijnigt hen nog wel even, daarom wens ik u voor nu enig geduld en wat nieuwsgierigheid.

En, ook namens Nanny natuurlijk: Les meilleurs voeux pour 2013.

à la prochaine,

Ad
pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 12-01-2013 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier