Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Draagbare kunstnier, voor de toekomst

Weblog van Cor de Leeuw, dialyseverpleegkundige 

Beste lezers, op NierNieuws heeft u al diverse keren artikelen kunnen lezen over de ontwikkeling van een draagbare kunstnier voor dialysepatiënten. De Nierstichting bevordert de ontwikkeling hiervan door sponsoring van onderzoek. 

Decennia terug lag de focus nog op xenotransplantatie (implantatie van een varkensnier bij de dialysepatiënt) en een klein decennium geleden kwam de focus te liggen op de implanteerbare kunstnier. Beide bleken niet het ei van Columbus te zijn helaas. Nu ligt de focus op de draagbare kunstnier en ik moet zeggen dat de ontwikkeling best veel kans van slagen heeft. 

Hoe sleep je 120 liter water mee om te spoelen?

Het probleem lag altijd in het feit: Hoe sleep je 120 liter water mee om te spoelen (120 liter dialysaat berekend voor een dialyse van 4 uur met 500 ml/min.)? Het idee om je ultrafiltratievocht als spoelvloeistof te gebruiken vind ik baanbrekend! Blijft het feit, hoe kun je je spoelvloeistof continu weer filtreren? Ik begrijp dat de techneuten daar al best ver mee zijn. Waarschijnlijk filters die men regelmatig moet verschonen of vernieuwen. Mijn interesse is gewekt en ik kijk uit naar nieuwe onderzoeksresultaten.

Hoera voor de dialysepatiënt, er is hoop voor een betere toekomst dan aan de hemodialyse of aan de peritoneaal dialyse of zelfs transplantatie. Ik gun het alle patiënten dat zij hoop mogen koesteren op een kwalitatief beter leven. Dat zij meer hun eigen regie bepalen in hun leven. Vrijer zijn om op vakantie te gaan, vrijer zijn qua dieet en levensstijl.

Vanuit mijn professionele hart sta ik vierkant achter deze nieuwe ontwikkeling

Vanuit mijn professionele hart sta ik vierkant achter deze nieuwe ontwikkeling. Maar hoe staat het in de toekomst met mijn baan als dialyseverpleegkundige? Ben ik dan nog wel nodig? Tja, dan kom ik met mijn professionele hart toch in een spagaat terecht. Wil ik mijzelf onmisbaar maken? Bij mij moet er thuis ook brood op de plank komen en ik wil mijn carrière graag in mijn huidige professie afsluiten. Biedt deze ontwikkeling mij een toekomstige WW of biedt deze ontwikkeling mij juist nieuwe kansen?

De vraag blijft of de draagbare kunstnier inderdaad als noviteit gaat lukken. Zo ja, voor wie zou die noviteit dan een nieuwe behandeling bieden? Er zullen altijd patiënten afhankelijk blijven van de huidige behandelingen en er zullen altijd acute behandelingen nodig zijn. Wat mogelijk nieuw wordt, dat is de begeleiding van de patiënten die aan de draagbare kunstnier mogen. Zij zullen dat ergens aangeleerd moeten krijgen, en ook thuis begeleid moeten worden. Daar ligt denk ik een nieuwe kans en uitdaging voor mijn vakgebied.

Hoe denk jij daarover?

sterren Gepubliceerd: zondag 06-01-2013 | Reacties (4)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Jasper Boomker, Bussum
  07-01-2013 17:40

  Beste Cor,
  Ik ben het helemaal met je eens en sluit me aan bij de opmerkingen die eerder zijn gemaakt. Als programmamanager van de Nierstichting ben ik betrokken bij de draagbare kunstnier ontwikkeling. In de visie van de Nierstichting moet iedere nierpatiënt de (dialyse) behandeling kunnen krijgen die het beste aansluit bij zijn of haar behoeften. Voor de ene patiënt is dat peritoneaal dialyse, voor de andere is het hemodialyse in een centrum, thuishemodialyse of een draagbare kunstnier. Wij streven naar een behandeling die is ingepast in iemands leven en niet andersom, dus ‘dialyse-op-maat’! Als de ontwikkeling van een draagbare kunstnier succesvol blijkt zullen er waarschijnlijk ook meer mogelijkheden komen om de dialysezorg in een centrum beter te ondersteunen. De dialysetechniek wordt dan weliswaar nog geavanceerder, maar waarschijnlijk niet minder arbeidsintensief. We blijven graag in gesprek over hoe de dialysezorg nog beter kan.
  Jasper Boomker, Programmamanager Nierstichting

 • Frank Simonis, Oirschot
  06-01-2013 21:00

  Als (mede)ontwikkelaar van de draagbare kunstnier kan ik het helemaal eens zijn met de reacties van Brenda en Wilhelmien. Begeleiding en coaching blijft zeker nodig. We zijn dan ook bezig om speciale hulpmiddelen te ontwikkelen (monitoring op afstand) waarmee het gebruik van een draagbare kunstnier vanuit een gezondheidscentrum medisch begeleid en met de benodigde zorg ondersteund kan worden. De praktijk moet straks uitwijzen hoe intensief dat zal zijn, we gaan er vanuit dat dit erg afhankelijk is van de patient in kwestie. Het zal zeker maatwerk worden. We willen in de komende periode hier graag met patienten en zorgverleners over in gesprek komen.

  MvG/Frank Simonis.

 • Brenda de Coninck, Lelystad
  06-01-2013 12:49

  Beste Cor,

  Er zullen altijd mensen blijven die de zorg liever overlaten aan professionals, zoals jij. En ook iemand zoals ik, die liever zélf de regie houdt als dat kan, heeft af ten toe een sparringparter nodig die bij mogelijke problemen kan adviseren.
  Er ligt misschien wel een nieuwe uitdaging voor je open: hoe coach ik patienten het beste om met deze nieuwe ontwikkelingen om te gaan?

  Met vriendelijke groet,
  Brenda de Coninck

 • Wilhelmien Looymans, Maarssen
  06-01-2013 12:04

  ik denk dat er nieuwe kansen zijn voor de dialyseverpleegkundige en nefroloog. Het zou toch een fantastische ontwikkeling zijn, denk aan CAPD, patiënten thuis begeleiden/ poliklinisch naar een nieuw vrijer leven. En liefst nog begeleiding vanuit een gezondheidscentrum eerste lijn en niet in de kliniek! We zijn als zorgprofessional van ondergeschikt belang, we werken in dienst van de maatschappij, van de kwetsbare burger. Toch?
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'Tja… je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier