Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Draagbare kunstnier, voor de toekomst

Weblog van Cor de Leeuw, dialyseverpleegkundige 

Beste lezers, op NierNieuws heeft u al diverse keren artikelen kunnen lezen over de ontwikkeling van een draagbare kunstnier voor dialysepatiënten. De Nierstichting bevordert de ontwikkeling hiervan door sponsoring van onderzoek. 

Decennia terug lag de focus nog op xenotransplantatie (implantatie van een varkensnier bij de dialysepatiënt) en een klein decennium geleden kwam de focus te liggen op de implanteerbare kunstnier. Beide bleken niet het ei van Columbus te zijn helaas. Nu ligt de focus op de draagbare kunstnier en ik moet zeggen dat de ontwikkeling best veel kans van slagen heeft. 

Hoe sleep je 120 liter water mee om te spoelen?

Het probleem lag altijd in het feit: Hoe sleep je 120 liter water mee om te spoelen (120 liter dialysaat berekend voor een dialyse van 4 uur met 500 ml/min.)? Het idee om je ultrafiltratievocht als spoelvloeistof te gebruiken vind ik baanbrekend! Blijft het feit, hoe kun je je spoelvloeistof continu weer filtreren? Ik begrijp dat de techneuten daar al best ver mee zijn. Waarschijnlijk filters die men regelmatig moet verschonen of vernieuwen. Mijn interesse is gewekt en ik kijk uit naar nieuwe onderzoeksresultaten.

Hoera voor de dialysepatiënt, er is hoop voor een betere toekomst dan aan de hemodialyse of aan de peritoneaal dialyse of zelfs transplantatie. Ik gun het alle patiënten dat zij hoop mogen koesteren op een kwalitatief beter leven. Dat zij meer hun eigen regie bepalen in hun leven. Vrijer zijn om op vakantie te gaan, vrijer zijn qua dieet en levensstijl.

Vanuit mijn professionele hart sta ik vierkant achter deze nieuwe ontwikkeling

Vanuit mijn professionele hart sta ik vierkant achter deze nieuwe ontwikkeling. Maar hoe staat het in de toekomst met mijn baan als dialyseverpleegkundige? Ben ik dan nog wel nodig? Tja, dan kom ik met mijn professionele hart toch in een spagaat terecht. Wil ik mijzelf onmisbaar maken? Bij mij moet er thuis ook brood op de plank komen en ik wil mijn carrière graag in mijn huidige professie afsluiten. Biedt deze ontwikkeling mij een toekomstige WW of biedt deze ontwikkeling mij juist nieuwe kansen?

De vraag blijft of de draagbare kunstnier inderdaad als noviteit gaat lukken. Zo ja, voor wie zou die noviteit dan een nieuwe behandeling bieden? Er zullen altijd patiënten afhankelijk blijven van de huidige behandelingen en er zullen altijd acute behandelingen nodig zijn. Wat mogelijk nieuw wordt, dat is de begeleiding van de patiënten die aan de draagbare kunstnier mogen. Zij zullen dat ergens aangeleerd moeten krijgen, en ook thuis begeleid moeten worden. Daar ligt denk ik een nieuwe kans en uitdaging voor mijn vakgebied.

Hoe denk jij daarover?

sterren Gepubliceerd: zondag 06-01-2013 | Reacties (4)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Jasper Boomker, Bussum
  07-01-2013 17:40

  Beste Cor,
  Ik ben het helemaal met je eens en sluit me aan bij de opmerkingen die eerder zijn gemaakt. Als programmamanager van de Nierstichting ben ik betrokken bij de draagbare kunstnier ontwikkeling. In de visie van de Nierstichting moet iedere nierpatiŽnt de (dialyse) behandeling kunnen krijgen die het beste aansluit bij zijn of haar behoeften. Voor de ene patiŽnt is dat peritoneaal dialyse, voor de andere is het hemodialyse in een centrum, thuishemodialyse of een draagbare kunstnier. Wij streven naar een behandeling die is ingepast in iemands leven en niet andersom, dus Ďdialyse-op-maatí! Als de ontwikkeling van een draagbare kunstnier succesvol blijkt zullen er waarschijnlijk ook meer mogelijkheden komen om de dialysezorg in een centrum beter te ondersteunen. De dialysetechniek wordt dan weliswaar nog geavanceerder, maar waarschijnlijk niet minder arbeidsintensief. We blijven graag in gesprek over hoe de dialysezorg nog beter kan.
  Jasper Boomker, Programmamanager Nierstichting

 • Frank Simonis, Oirschot
  06-01-2013 21:00

  Als (mede)ontwikkelaar van de draagbare kunstnier kan ik het helemaal eens zijn met de reacties van Brenda en Wilhelmien. Begeleiding en coaching blijft zeker nodig. We zijn dan ook bezig om speciale hulpmiddelen te ontwikkelen (monitoring op afstand) waarmee het gebruik van een draagbare kunstnier vanuit een gezondheidscentrum medisch begeleid en met de benodigde zorg ondersteund kan worden. De praktijk moet straks uitwijzen hoe intensief dat zal zijn, we gaan er vanuit dat dit erg afhankelijk is van de patient in kwestie. Het zal zeker maatwerk worden. We willen in de komende periode hier graag met patienten en zorgverleners over in gesprek komen.

  MvG/Frank Simonis.

 • Brenda de Coninck, Lelystad
  06-01-2013 12:49

  Beste Cor,

  Er zullen altijd mensen blijven die de zorg liever overlaten aan professionals, zoals jij. En ook iemand zoals ik, die liever zťlf de regie houdt als dat kan, heeft af ten toe een sparringparter nodig die bij mogelijke problemen kan adviseren.
  Er ligt misschien wel een nieuwe uitdaging voor je open: hoe coach ik patienten het beste om met deze nieuwe ontwikkelingen om te gaan?

  Met vriendelijke groet,
  Brenda de Coninck

 • Wilhelmien Looymans, Maarssen
  06-01-2013 12:04

  ik denk dat er nieuwe kansen zijn voor de dialyseverpleegkundige en nefroloog. Het zou toch een fantastische ontwikkeling zijn, denk aan CAPD, patiŽnten thuis begeleiden/ poliklinisch naar een nieuw vrijer leven. En liefst nog begeleiding vanuit een gezondheidscentrum eerste lijn en niet in de kliniek! We zijn als zorgprofessional van ondergeschikt belang, we werken in dienst van de maatschappij, van de kwetsbare burger. Toch?
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier