Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Opnieuw Duits transplantatieschandaal

Door Jeroen van Setten 

In het Academisch Ziekenhuis in Leipzig blijkt gemanipuleerd te zijn met de wachtlijst voor orgaantransplantatie. Patiënten die wachtten op een lever werden zieker gemaakt dan ze waren, door het te doen voorkomen of ze dialyseerden. Dialyseren zorgt voor een hogere plaats op de wachtlijst voor een lever. De directeur van het transplantatiecentrum in Leipzig en twee zogenaamde hoofdartsen zijn met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld.

Van de 54 dialyserende patiënten die in 2010 en 2011 door het Leipziger ziekenhuis werden aangemeld bij Eurotransplant om een lever te ontvangen, blijken er 37 nooit te hebben gedialyseerd. In 2012 betrof dit 10 gevallen. Eerder kwamen in andere Duitse ziekenhuizen al manipulaties met orgaanwachtlijsten aan het licht.

Sinds september 2012 doet een speciale gezamenlijke commissie van de Federale Kamer van Artsen, de Duitse Ziekenhuisorganisatie en de Vereniging van Ziektekostenverzekeraars onderzoek naar onregelmatigheden in de transplantatiecentra in Duitsland. In het kader van dat onderzoek kwamen de manipulaties in Leipzig aan het licht.

sterren Gepubliceerd: woensdag 02-01-2013
Bron: Diverse | Nog geen reacties
Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier