Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Opnieuw Duits transplantatieschandaal

Door Jeroen van Setten 

In het Academisch Ziekenhuis in Leipzig blijkt gemanipuleerd te zijn met de wachtlijst voor orgaantransplantatie. Patiënten die wachtten op een lever werden zieker gemaakt dan ze waren, door het te doen voorkomen of ze dialyseerden. Dialyseren zorgt voor een hogere plaats op de wachtlijst voor een lever. De directeur van het transplantatiecentrum in Leipzig en twee zogenaamde hoofdartsen zijn met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld.

Van de 54 dialyserende patiënten die in 2010 en 2011 door het Leipziger ziekenhuis werden aangemeld bij Eurotransplant om een lever te ontvangen, blijken er 37 nooit te hebben gedialyseerd. In 2012 betrof dit 10 gevallen. Eerder kwamen in andere Duitse ziekenhuizen al manipulaties met orgaanwachtlijsten aan het licht.

Sinds september 2012 doet een speciale gezamenlijke commissie van de Federale Kamer van Artsen, de Duitse Ziekenhuisorganisatie en de Vereniging van Ziektekostenverzekeraars onderzoek naar onregelmatigheden in de transplantatiecentra in Duitsland. In het kader van dat onderzoek kwamen de manipulaties in Leipzig aan het licht.

sterren Gepubliceerd: woensdag 02-01-2013
Bron: Diverse | Nog geen reacties
Risico op hoge bloeddruk stijgt na nierdonatie

Donoren van een nier lopen een hoger risico hypertensie te ontwikkelen dan vergelijkbare, gezonde niet-donoren. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd aan de Johns Hopkins universiteit (Baltimore, VS, iets ten noordoosten van Washington DC).

De onderzoekers bekeken de gegevens van 1295 levende donoren, gemiddeld 6 jaar na hun nierdonatie, en zetten die af tegen de gegevens van 8233 gezonde niet-donoren. Uit deze gegevens bleek dat donoren over het geheel genomen 19% meer kans liepen hypertensie (hoge bloeddruk) te krijgen. Voor zwarte donoren was dit getal zelfs 27%. Daarnaast ging de eGFR (filtratiesnelheid, maat voor de nierfunctie) van donoren niet meer omhoog nadat was vastgesteld dat ze hypertensie hadden ontwikkeld.

Normaal gaat de GFR van een donor onmiddellijk na de donatie omlaag (want er is minder nierweefsel om de nierfunctie te vervullen), om daarna langzaam maar zeker weer te stijgen; hoewel ik ook bronnen kan vinden die claimen dat de eGFR van donoren langzaam daalt als gevolg van het normale verouderingsproces (na de initiële daling na de donatie). Maar volgens deze onderzoekers hoort de eGFR van donoren langzaam maar gestaag weer te stijgen, en vlakte deze stijging af bij donoren die hoge bloeddruk kregen.

Lees meer »

Engelse opt-out donorwet stap dichterbij »

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden. Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer).

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier