Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Sri Lanka verbiedt bestrijdingsmiddelen in strijd tegen nierziekten

Door Merel Dercksen 

De Sri Lankaanse overheid heeft een strengere controle op pesticiden en kunstmest toegezegd, in de hoop de epidemie van nierziekten in het land in te kunnen dammen.

Het vermoeden bestaat dat de toename in chronische nierziekten die al enige tijd gezien wordt in het noorden van Sri Lanka, te wijten is aan chemicaliën die in de landbouw gebruikt worden. Een vergelijkbare toename is te zien in India en Nicaragua, ook in landbouwgebieden.

In november stelde de president van Sri Lanka, Mahinda Rajapaksa, dat er 'een theorie [is] dat pesticiden en kunstmest bijdragen aan een toename van niet-besmettelijke ziekten', hiermee verwijzend naar de in het land politiek controversiële epidemie van nierziekten. 'Daarom zullen we regels formuleren die vereisen dat alle leveranciers en distributeurs van chemische landbouwmiddelen aan kwaliteitsstandaarden voldoen.' In eerste instantie zal er actie worden ondernomen op vervuilde middelen.

Een groep afgevaardigden van de regering zal samen met wetenschappers en belangengroeperingen aanbevelingen opstellen voor het kabinet. Eerder in 2012 is er volgens dr. Anura Wijesekara, hoofd van het instituut dat verantwoordelijk is voor de import en toelating van chemische landbouwmiddelen, al een belangrijke stap gezet: er zijn grenswaarden vastgesteld voor negen giftige stoffen, waaronder cadmium en arsenicum. Landbouwmiddelen die van deze stoffen meer dan de limiet bevatten, mogen niet gedistribueerd worden.

Van cadmium en arsenicum wordt gedacht, nu ook door het ministerie van gezondheid in Sri Lanka, dat ze mede verantwoordelijk zijn voor het grote aantal nierpatiënten.

Het bureau van Wijesekara zal ook de reclame die producenten van de chemicaliën maken inperken, omdat die boeren ertoe aanzet grote hoeveelheden te gebruiken.

sterren Gepubliceerd: donderdag 03-01-2013
Bron: Public Integrity | Nog geen reacties
Inspirerende dag over therapietrouw

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Op deze dag is gekozen voor het onderwerp 'therapietrouw', omdat 50-75% van de patiënten, ongeveer zes maanden na de start van de behandeling, in meer of mindere mate therapieontrouw is. Deze cijfers zijn zorgelijk, want door therapieontrouw is het effect van de behandeling niet optimaal en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende redenen voor therapieontrouw zijn:

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier