Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Origami, een onmogelijke taak

Weblog van Cor de Leeuw, dialyseverpleegkundige 

Origami is een vouwkunst die oorspronkelijk komt uit het verre oosten, namelijk Japan. Je kunt er allerlei vormen mee vouwen en er bestaan clubs waar jij je bij kunt aansluiten om de vouwkunst te beoefenen. In onze cultuur leer je de vouwbeginselen op de kleuterschool, tegenwoordig groep 1-2.

Nu is er een 'slimme' ziekenhuishygiënist geweest die de vouwkunst voor gevorderden heeft geïntroduceerd op onze dialyseafdeling. Even een introductie: Voorheen maakten wij de dialysemachine schoon met een dweil die wij nat maakten in een sopemmer met heet water met wat geurig zeepmiddel. De ziekenhuishygiënist heeft een onderzoek gestart naar de schoonmaak van de dialysemachine en heeft daarbij aanbevelingen gedaan hoe het beter en goedkoper kan.

Het gevolg was de introductie van een sopemmer zonder een geurig zeepmiddel, maar ook speciale schoonmaakdoekjes. Deze speciale schoonmaakdoekjes nemen vuil van de machine op en laten het niet meer los doordat de doekjes holle vezels hebben die het vuil opslaan. Per machine, stoel en tafel een sopdoekje dat daarna in de wasmachine gaat om daarna weer hergebruikt te worden.

Een heel goed initiatief, ware het niet dat de doekjes gevouwen moeten worden en daar zit nu het probleem. Ten eerste heeft niet iedereen de 'kleuterschool' met hetzelfde resultaat doorlopen. Ten tweede is niet iedereen even creatief met betrekking tot de vouwkunst, de origami. Het is de bedoeling dat je steeds de doek gaat vouwen om steeds een schone kant te houden waarmee je gaat soppen. Het schone deel wordt dus steeds kleiner. Ziet U het voor zich! Nee, het werkt in de praktijk niet en het wemelt daarom 'maar niet heus' van de bacteriën op de dialysemachine.

De tijd die je in je werktijd kwijt bent aan het vouwen, kun je veel beter besteden aan contact met je dialysepatiënt. Pak een stoel en ga op dezelfde hoogte met de patiënt in gesprek op basis van kennis, niveau en behoefte. Ik hoorde een patiënt zeggen waarom er geen tefal-dialysemachines zijn!!!!!

Bovenstaande is een voorbeeld van hoe geschoolde werknemers achter een bureau een idee hebben ter innovatie van een afdeling. Sorry beste ziekenhuishygiënist, u slaat de plank mis!!! Doekjes die het vuil opslaan zijn prima maar de uitwerking is …………………vul maar in.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 21-12-2012 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier