Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Origami, een onmogelijke taak

Weblog van Cor de Leeuw, dialyseverpleegkundige 

Origami is een vouwkunst die oorspronkelijk komt uit het verre oosten, namelijk Japan. Je kunt er allerlei vormen mee vouwen en er bestaan clubs waar jij je bij kunt aansluiten om de vouwkunst te beoefenen. In onze cultuur leer je de vouwbeginselen op de kleuterschool, tegenwoordig groep 1-2.

Nu is er een 'slimme' ziekenhuishygiënist geweest die de vouwkunst voor gevorderden heeft geïntroduceerd op onze dialyseafdeling. Even een introductie: Voorheen maakten wij de dialysemachine schoon met een dweil die wij nat maakten in een sopemmer met heet water met wat geurig zeepmiddel. De ziekenhuishygiënist heeft een onderzoek gestart naar de schoonmaak van de dialysemachine en heeft daarbij aanbevelingen gedaan hoe het beter en goedkoper kan.

Het gevolg was de introductie van een sopemmer zonder een geurig zeepmiddel, maar ook speciale schoonmaakdoekjes. Deze speciale schoonmaakdoekjes nemen vuil van de machine op en laten het niet meer los doordat de doekjes holle vezels hebben die het vuil opslaan. Per machine, stoel en tafel een sopdoekje dat daarna in de wasmachine gaat om daarna weer hergebruikt te worden.

Een heel goed initiatief, ware het niet dat de doekjes gevouwen moeten worden en daar zit nu het probleem. Ten eerste heeft niet iedereen de 'kleuterschool' met hetzelfde resultaat doorlopen. Ten tweede is niet iedereen even creatief met betrekking tot de vouwkunst, de origami. Het is de bedoeling dat je steeds de doek gaat vouwen om steeds een schone kant te houden waarmee je gaat soppen. Het schone deel wordt dus steeds kleiner. Ziet U het voor zich! Nee, het werkt in de praktijk niet en het wemelt daarom 'maar niet heus' van de bacteriën op de dialysemachine.

De tijd die je in je werktijd kwijt bent aan het vouwen, kun je veel beter besteden aan contact met je dialysepatiënt. Pak een stoel en ga op dezelfde hoogte met de patiënt in gesprek op basis van kennis, niveau en behoefte. Ik hoorde een patiënt zeggen waarom er geen tefal-dialysemachines zijn!!!!!

Bovenstaande is een voorbeeld van hoe geschoolde werknemers achter een bureau een idee hebben ter innovatie van een afdeling. Sorry beste ziekenhuishygiënist, u slaat de plank mis!!! Doekjes die het vuil opslaan zijn prima maar de uitwerking is …………………vul maar in.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 21-12-2012 | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'Tja… je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier