Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Origami, een onmogelijke taak

Weblog van Cor de Leeuw, dialyseverpleegkundige 

Origami is een vouwkunst die oorspronkelijk komt uit het verre oosten, namelijk Japan. Je kunt er allerlei vormen mee vouwen en er bestaan clubs waar jij je bij kunt aansluiten om de vouwkunst te beoefenen. In onze cultuur leer je de vouwbeginselen op de kleuterschool, tegenwoordig groep 1-2.

Nu is er een 'slimme' ziekenhuishygiënist geweest die de vouwkunst voor gevorderden heeft geïntroduceerd op onze dialyseafdeling. Even een introductie: Voorheen maakten wij de dialysemachine schoon met een dweil die wij nat maakten in een sopemmer met heet water met wat geurig zeepmiddel. De ziekenhuishygiënist heeft een onderzoek gestart naar de schoonmaak van de dialysemachine en heeft daarbij aanbevelingen gedaan hoe het beter en goedkoper kan.

Het gevolg was de introductie van een sopemmer zonder een geurig zeepmiddel, maar ook speciale schoonmaakdoekjes. Deze speciale schoonmaakdoekjes nemen vuil van de machine op en laten het niet meer los doordat de doekjes holle vezels hebben die het vuil opslaan. Per machine, stoel en tafel een sopdoekje dat daarna in de wasmachine gaat om daarna weer hergebruikt te worden.

Een heel goed initiatief, ware het niet dat de doekjes gevouwen moeten worden en daar zit nu het probleem. Ten eerste heeft niet iedereen de 'kleuterschool' met hetzelfde resultaat doorlopen. Ten tweede is niet iedereen even creatief met betrekking tot de vouwkunst, de origami. Het is de bedoeling dat je steeds de doek gaat vouwen om steeds een schone kant te houden waarmee je gaat soppen. Het schone deel wordt dus steeds kleiner. Ziet U het voor zich! Nee, het werkt in de praktijk niet en het wemelt daarom 'maar niet heus' van de bacteriën op de dialysemachine.

De tijd die je in je werktijd kwijt bent aan het vouwen, kun je veel beter besteden aan contact met je dialysepatiënt. Pak een stoel en ga op dezelfde hoogte met de patiënt in gesprek op basis van kennis, niveau en behoefte. Ik hoorde een patiënt zeggen waarom er geen tefal-dialysemachines zijn!!!!!

Bovenstaande is een voorbeeld van hoe geschoolde werknemers achter een bureau een idee hebben ter innovatie van een afdeling. Sorry beste ziekenhuishygiënist, u slaat de plank mis!!! Doekjes die het vuil opslaan zijn prima maar de uitwerking is …………………vul maar in.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 21-12-2012 | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier