Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Een dialysecentrum is geen thuis

Weblog van Cor de Leeuw, dialyseverpleegkundige 

Ik werk al een aantal jaren in zowel de thuisdialyse als de centrumdialyse. Ik heb daar ruimschoots mijn ervaringen opgedaan die ik graag met u wil delen. In een centrumdialyse komt de dialysepatiënt als gast bij mij binnen, maar in de thuisdialyse kom ik als verpleegkundig dialyse-asssistent te gast bij de dialysepatiënt thuis. Dit vraagt van mij een heel andere benadering. Thuisdialyse is dus niet mijn thuis maar het thuis van de dialysepatient, en het dialysecentrum voelt veel meer aan als mijn thuis voor mij.

Dit vertaalt zich ook in de emotionaliteit van de dialysepatiënt. De dialysepatiënt in het centrum past zich veelal aan, aan het feit dat hij of zij daar maar voor beperkte duur is. Ondanks alle goede zorg van alle dialyseverpleegkundigen en de doktoren, voelt de dialysepatiënt zich er niet thuis. Dat wil niet zeggen dat hij of zij zich niet veilig voelt maar het is geen thuis. Thuis is je eigen huis waar je jezelf kan en mag zijn en waar je het recht hebt om ook jezelf te zijn. Of je nu vrolijk of humeurig bent, je bent thuis.

Ik merk dat centrumdialyseverpleegkundigen zich daar te weinig van bewust zijn. Eigenlijk wil ik ervoor pleiten om centrumdialyseverpleegkundigen ook een keer per jaar, als zorgcoördinator, een bezoek te laten brengen in de thuissituatie. Dat geeft zoveel meer informatie, maar ook de mogelijkheid voor de patiënt om zijn emoties de vrije loop te laten.

Je zou kunnen zeggen dat het hospitaal hospitalisatie genereert en dat thuisdialyse de patiënt in zijn waarde laat omdat hij of zij zich thuis voelt. Ik vergelijk het wel eens met iemand die werkt en zodra die persoon thuis komt zijn emotionele lading van die dag kwijt moet bij zijn huisgenoten. Ach ik ben weer fijn aan het generaliseren en dat is een valkuil, want niet iedereen is hetzelfde... maar toch, mijn ervaringen laten mij niet los!!!

sterren Gepubliceerd: vrijdag 07-12-2012 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Sander van der Stam, Enschede
  17-12-2012 17:01

  Wat goed om te zien dat er weer geschreven wordt door een dialyse verpleegkundige! Mooi stuk en vanuit een heel ander perspectief. Ben erg benieuwd wat er verder komt.

  Succes met schrijven!

 • MariŽl Geverink
  11-12-2012 10:15

  Heel herkenbaar, na jaren op een dialyseafdeling te hebben gewerkt, werk ik nu al ruim 3 jaar als VDA bij mensen thuis.
  Het vraagt van mij als verpleegkundige veel meer aanpassing dan in het centrum, de cliŽnten laten veel meer van zichzelf zien, dat maakt het voor mij heel boeiend(ik kom in heel bijzondere woon-situaties die me nieuwe dingen/ideeŽn brengen) en soms echt uitdagend(hun diepste angst/frustratie en boosheid komt eerder aan de orde).
  Kortom een heel andere dimensie als die op een dialyse-afdeling.
  De grote verscheidenheid aan situaties maakt het voor mij leuk!

 • T. Vogels, Eindhoven
  08-12-2012 16:29

  Dat is precies de reden waarom wij vanuit het maatschappelijk werk patienten 1 x per jaar thuis bezoeken om juist die kant te kunnen belichten!
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier