Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Baxter koopt Gambro voor 4 miljard dollar

Door Jeroen van Setten 

De Amerikaanse farmaceutische gigant Baxter neemt het niet-beursgenoteerde Zweedse Gambro over. Met de transactie is in totaal 4 miljard dollar, ruim 3 miljard euro, gemoeid. De omzet van dialyseapparatuurfabrikant Gambro uit Lund bedroeg het afgelopen jaar 1,2 miljard euro.

Na de overname van Gambro wordt Baxter een serieuze concurrent voor de huidige nummer één in de mondiale dialysemarkt, Fresenius. Het Duitse Fresenius bezit een marktaandeel van 33 procent. Baxter zit op 19% en Gambro op 13. Op het gebied van hemodialyse is Gambro wereldwijd nummer twee. Baxter is dat op het gebied van de peritoneale dialyse.

De geschatte omzet van de nieuwe dialysegigant moet rond de 4,2 miljard dollar komen te liggen. De acquisitie zal naar verwachting in de eerste helft van 2013 worden afgerond.

sterren Gepubliceerd: woensdag 05-12-2012 | Nog geen reacties
De maatschappelijk werker is er voor iedereen

In de eerste gesprekken die medisch maatschappelijk werker Laura Haasdijk met patiŽnten voert vragen mensen zich af waarom ze naar de maatschappelijk werker moeten. Het voelt alsof er iets met ze aan de hand is. Terwijl het maatschappelijk werk tot het standaard aanbod hoort bij een nierziekte, net zoals de diŽtiste, verpleegkundige en de dokter. Onlangs hebben de maatschappelijk werkers die werkzaam zijn in de nefrologie hun visie op wat zij doen en hoe ze willen werken vastgelegd in de zogeheten kwaliteitsstandaarden. Deze zijn voor iedereen gratis te downloaden.

'Het kost altijd eventjes, misschien wel een paar gesprekjes, voordat mensen gaan ervaren wat maatschappelijk werk kan betekenen. Je hebt heel vaak een klein stukje weerstand te overwinnen,' vertelt Haasdijk. Zij werkt in het HagaZiekenhuis in Den Haag en is voorzitter van de Vereniging Maatschappelijk Werk Nefrologie. Haar werk is eigenlijk tweeledig, zo legt ze dat aan patiŽnten uit. Een nierziekte heeft heel veel invloed op je gewone leven. Een maatschappelijk werker kan je op weg helpen met praktische dingen, en ook psychosociale ondersteuning bieden.

Lees meer »

De regie over je leven krijgen kan je leren »

De regie over je leven met een chronische ziekte krijgen, dat kan je leren. Zelfmanagement is het toverwoord.

Lees meer »

Andreas Vesalius en zijn fascinatie voor de nier »

In de 16e eeuw was de medische wetenschap nog steeds gebaseerd op de wijsheid van de klassieke oudheid. Wetenschappers uit dit verre verleden bepaalden nog altijd hoe er over het menselijk lichaam werd gedacht. Ruim 2000 jaar lang waren de bevindingen van Aristoteles over de medische wetenschap onbetwist. Hoewel Aristoteles en later zijn volgeling Galenus (Grieks/Romeins arts 129-199 n.Chr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier