Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuwe voorzitter voor Raad van Toezicht Nierstichting

Door Jeroen van Setten 

De Nierstichting heeft professor Paul E. de Jong benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht. Hij volgt Willem Geerlings op, die de functie de afelopen acht jaar bekleedde. De Jong (65) heeft een lange staat van dienst in de nefrologie. Van 1979 tot 2011 was hij als nefroloog en vanaf 1991 als hoogleraar Nefrologie verbonden aan het UMC Groningen. Bij zijn afscheid in december 2011 werd De Jong benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Paul de Jong maakte twaalf jaar lang deel uit van de Wetenschappelijke Raad van de Nierstichting, eerst als raadslid en later als voorzitter. Ook legde De Jong in 1990 de basis voor het internationaal erkende PREVEND-onderzoek, een bevolkingsonderzoek in Groningen naar het nut van het bepalen van eiwitverlies in de urine voor het voorspellen van nier-, hart- en vaatziekten.

'Eén van de meest karakteristieke en bijzondere eigenschappen van Paul de Jong is zijn enorme bevlogenheid. Hij heeft de preventie van nierziekten op de agenda gezet. Naast het bevorderen van onderzoek heeft De Jong zich ingezet om de vroegtijdige opsporing van nierschade van de grond te krijgen, zowel nationaal als internationaal. We zijn er trots op dat hij de nieuwe voorzitter is van onze Raad van Toezicht', zegt Tom Oostrom, algemeen directeur van de Nierstichting.

De Raad van Toezicht van de Nierstichting houdt toezicht op het beleid en de algemene gang van zaken. Daarnaast adviseert zij de algemeen directeur over beleidsvoornemens. Raad van Toezicht en directie van de Nierstichting komen zes keer per jaar bij elkaar voor overleg.

sterren Gepubliceerd: maandag 03-12-2012 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Margot
    03-12-2012 14:22

    Geweldige arts, bijzonder aangenaam persoon.
    Ik wens hem veel succes in zijn nieuwe functie!
Inspirerende dag over therapietrouw

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Op deze dag is gekozen voor het onderwerp 'therapietrouw', omdat 50-75% van de patiënten, ongeveer zes maanden na de start van de behandeling, in meer of mindere mate therapieontrouw is. Deze cijfers zijn zorgelijk, want door therapieontrouw is het effect van de behandeling niet optimaal en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende redenen voor therapieontrouw zijn:

Lees meer »

Jacqueline Knoll wint Maria ter Welle prijs »

Verpleegkundig specialist Jacqueline Knoll van het Radboudumc heeft vrijdag de Maria ter Welle Prijs 2020 gewonnen. Zij ontvangt de prijs voor haar jarenlange en intensieve inzet in de nierzorg voor kinderen en adolescenten. De prijs is een initiatief van de Nierstichting en de Willem Kolff Stichting met als doel verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en diëtisten werkzaam in de nierzorg te waarderen.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier