Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Niertransplantatie verhoogt risico op kanker

Door Merel Dercksen 

Kanker na transplantatie is een bekend verschijnsel. Vaak gaat het om huidkanker die lang niet altijd agressief is, maar ook op andere vormen van kanker is het risico verhoogd. De rol van afweeronderdrukkende medicatie hierin is groot. Italiaanse wetenschappers hebben een onderzoek gedaan onder een zeer groot aantal niergetransplanteerden en concluderen dat voor een beperkt aantal vormen van kanker het risico aanzienlijk verhoogd is. Ook zien zij een regionaal effect en een mogelijk beschermende werking van een bepaalde groep relatief nieuwe medicijnen tegen afstoting.

Medicijnen die de afweer onderdrukken, wat nodig is om te zorgen dat het lichaam een getransplanteerd orgaan niet afstoot, hebben als een van de bijwerkingen een verhoogd risico op kanker. Daarbij gaat het niet alleen om huidkanker, waarvan bekend is dat tot wel een op de drie getransplanteerden dat op enig moment ontwikkelt, maar ook om andere vormen die vaak moeilijker te behandelen zijn. Hoe veel keer het risico op welke vorm verhoogd is, en of het soort medicatie daar nog invloed op heeft, was onderzoek van een Italiaanse studie.

De onderzoekers hebben 7217 niergetransplanteerden uit 15 Italiaanse transplantatiecentra in hun onderzoek opgenomen. Zij waren deelnemer tot het moment dat ze een vorm van kanker ontwikkelden, tot ze hun nier verloren, tot hun overlijden of, als dat allemaal niet gebeurde, tot het eind van het onderzoek.

Vergeleken met de gemiddelde Italiaanse bevolking blijken niergetransplanteerden gemiddeld een 1,7 keer verhoogd risico te lopen op kanker, met een incidentie van 9,98 kankergevallen per 1.000 persoonsjaren. Vooral het risico op Kaposi sarcoom, een vorm van huidkanker die in Italië vaker voorkomt dan in Nederland. Maar ook bijvoorbeeld nierkanker en non-Hodgkin lymfoom kwamen bij deze patiënten vaker voor dan gemiddeld.

De onderzoekers zagen een verschil in regionale afkomst onder de getransplanteerden: mensen uit het zuiden van het land kregen minder vaak nierkanker, maar vaker Kaposi sarcoom dan zij uit het noorden. Ook ging het gebruik van mTOR-remmers als sirolimus samen met een bijna gehalveerd risico op kanker in het algemeen. De onderzoekers zien een mogelijk beschermend effect van deze groep medicijnen op het risico op kanker dat getransplanteerden lopen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 28-12-2012
Bron: European Journal of Cancer | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier