Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ontstressen op de dialyseafdeling

Weblog van Cor de Leeuw, dialyseverpleegkundige 

Gisteren kwam ik een patiënt tegen die heel gestresst ( te laat!!!) de afdeling op kwam. De wijkzorg was veel te laat geweest die morgen, waardoor zij niet op tijd klaar was en de taxi dus na 5 minuten weer weg was gereden.

Ze belde gestresst de dialyse op met de mededeling dat zij tot wel een half uur later zou komen.
Zij kwam binnen het half uur op de afdeling. Bloeddruk natuurlijk veel te hoog!!! Ik heb haar eerst nog maar laten uitrazen, want ze was boos, maar gelukkig niet op mij. Ach, ik bleef rustig en sloot haar aan en ik verschoof mijn koffiepauze 5 minuten.

Maar het punt dat een patiënt zich gek laat maken doordat de wijkzorg te laat is, dat is toch wel een kwalijk punt in onze westerse maatschappij. Wat is tijd??? Dat is heel erg cultuurbepaald heb ik geleerd met al mijn ervaring. In onze westerse cultuur is men opgevoed met het tijdsbesef. Afspraak is afspraak qua tijd e.d. Wee je gebeente daarvan af te wijken! Ook binnen de dialyseorganisatie is het tijdsbesef van groot belang bij ons. Die druk voelt de patiënt ook, want de aan- en afsluittijden zijn bij wijze van spreken heilig. 

We zijn als organisatie afhankelijk van vele externe factoren, zoals o.a. de wijkzorg, de taxi, de verkeersdrukte. Als de patiënt daar weer eens de dupe van wordt, dan mogen ze op de dialyseafdeling ontstressen. In een warme wachtruimte plaatsnemen. Even klagen tegen de verpleegkundige. Genieten van ontspannen taferelen aan de muren. Relaxen op klassieke muziek uit de speakers. 

Ja dat is de realiteit, maar willen wij en kunnen wij dat veranderen???


Cor de Leeuw is dialyseverpleegkundige en actief in de politiek. Elke 14 dagen schrijft ze op persoonlijke titel over een aan dialyse verwant en/of maatschappelijk onderwerp dat haar na aan het hart ligt.  

sterren Gepubliceerd: vrijdag 23-11-2012 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Kees Faber, Grou
    25-11-2012 00:39

    Als nierpatient leef je al in extra tijd, en dan die tijd nog bekorten ook nog door de stress.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier