Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Cognitief vermogen neemt af met nierfunctie'

Door Merel Dercksen 

Achteruitgang van de nierfunctie gaat samen met een afname in geestelijke vermogens, ook bij patiënten zonder volledig nierfunctieverlies en zonder dementie. Vooral het verbaal geheugen en het vermogen om abstract te denken gaan achteruit.

Een verminderde nierfunctie gaat vaak samen met verminderde cognitieve vermogens. Onderzoekers van Temple University (Philadelphia) hebben een langer lopende studie gedaan naar het verband tussen afnemende nierfunctie en het verloop van de geestelijke vermogens. Ze deden dit onder 590 mensen met een weinig tot matig ernstig verminderde nierfunctie, die niet dement waren en ook geen beroerte hadden gehad. Door bij de deelnemers 17 verschillende tests af te nemen, hebben ze ook geprobeerd vast te stellen welke cognitieve gebieden het sterkst aangetast worden door een achteruitgaande nierfunctie.

De onderzoeksperiode duurde vijf jaar. De domeinen die de onderzoekers relevant achtten waren verbaal geheugen, visueel-ruimtelijk organisatievermogen en geheugen, 'scanning & tracking', werkgeheugen en abstract denkvermogen. Ze koppelden de scores van de deelnemers op deze domeinen aan hun niercapaciteit, en hielden daarbij rekening met de nierfunctie bij aanvang van het onderzoek, met de cognitieve vermogens op dat moment, en met bijkomende aandoeningen en vasculaire risicofactoren.

De wetenschappers zagen dat er ook na deze correcties een verband bestaat tussen achteruitgang in nierfunctie en in cognitieve vermogens. Dat geldt zowel voor algemeen cognitief functioneren, als voor de specifieke domeinen verbaal geheugen en abstract denkvermogen.

'De hersenen en de nieren zijn beide organen die beïnvloed worden door het cardiovasculaire systeem,' vertelt hoofdonderzoeker Adam Davey. 'Iets als hoge bloeddruk heeft op beide invloed, dus het is te verwachten dat veranderingen in het ene orgaan gekoppeld kunnen worden aan veranderingen in het andere.'

'Wanneer we ouder worden neemt onze nierfunctie toch al wat af. Wanneer er ook nog echt sprake is van een chronische nierziekte moeten we dat zo snel mogelijk weten, zodat de behandeling ook de cognitieve achteruitgang beperkt.' Davey voegt daar nog wel aan toe dat de achteruitgang in geestelijke vermogens in ernst niet te vergelijken is met dementie. 'Patiënten zijn nog steeds in staat zelfstandig en op tijd hun medicijnen in te nemen en hun arts te begrijpen.'

sterren Gepubliceerd: woensdag 21-11-2012
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Margot
  29-11-2012 11:10

  Beetje wazig onderzoek. Zelf merk ik gewoon dat je door de vermoeidheid minder kunt concentreren DUS minder opneemt DUS minder snel dingen begrijpt. Maar om die schuld nou bij mij nieren cq mijn aderen te leggen?
  En lang niet iedere arts is verbaal capabel om alles in Jip-en-Janneke taal aan de patiŽnt uit te leggen.
  Ook dat kun je niet op het bordje van de nierfunctie cq achteruitgang van de aderen leggen...

 • Brenda de Coninck
  22-11-2012 14:04

  Patienten zijn nog steeds in staat hun medicijnen in te nemen en hun arts te begrijpen. Pffffffffft....dat is een pak van mijn hart! Beetje tendentieus onderzoek...

  Waar ligt het nu aan, die cognitieve achteruitgang: aan de achteruitgaande nierfunctie, het aangedane vatenstelsel of de aan-of afwezige cognitieve vermogens bij de nul-meting?
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.

Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.

Lees meer »

Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Lees meer »

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier