Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Quality time en nachtdialyse

Door Nanny Marquenie 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Het is donderdag 8 november 2012. Ik heb Ad vanavond afgeleverd in SERENA voor zijn eerste nachtdialyse en rij naar huis, door een uitgestorven Draguignan. Geen mens of auto te bekennen in dit stadje, dat overdag bruist van activiteiten. Het oogt hier en daar zelfs wat verloederd. Een gevoel van diepe eenzaamheid en verlatenheid overvalt me. Ik rij daar in mijn eentje met boven me een oneindig heldere sterrenhemel en voor me een stikdonkere nacht. Ik passeer een verlichte woning waar de bewoners natuurlijk nog gezellig samen tv kijken. Het huis verderop is donker, daar kruipen ze nu lekker warm tegen elkaar aan, want de nachten zijn al fris.

Plotseling krijg ik een lik in mijn nek. Sanne voelt mijn stemming haarscherp aan. Alsof ze zeggen wil: 'Je bent niet alleen, ik ben er toch en ik kom straks lekker op je schoot hangen!' Ik roep mezelf tot de orde. Er volgt namelijk nog een lange weg door het bos met behoorlijk wat bochten. Uiterste concentratie is dus gewenst, temeer omdat hier nog wel eens een wildezwijnenfamilie oversteekt.

Sanne met een vegetarisch bot

Na een half uurtje rij ik ongeschonden ons terrein op. Alle lichten branden en er kringelt rook uit de schoorsteen, dus als ik geluk heb zit er nog vuur in de open haard. Binnen is het inderdaad lekker warm en om mezelf wat op te peppen schenk ik een wijntje in. Sanne krijgt een botje 'omdat ze vanavond twee uur lang op de auto heeft gepast'. Dan bel ik Ad om te zeggen dat ik weer heelhuids thuis ben en hij dus rustig kan gaan slapen. Hopen we, want dat is natuurlijk nog even afwachten.

Ad was vandaag stiller dan normaal, had het ook steeds koud, terwijl het prachtig weer was. We hebben zelfs nog op het terras kunnen barbecueën, hetgeen we bewust weer als een geluksmoment hebben beleefd. In de loop van de middag kikkerde hij wat op en ging zijn nachtkoffertje inpakken met o.a. enkele kaarten met goede wensen, een foto van zijn geliefde en de nieuwe pyjama! Later op de avond bleek hij als enige in pyjama in bed te duiken. Zijn 'collega's' waren minder goed op de nieuwe situatie ingeschoten.

Dat gold gelukkig niet voor SERENA. Wij werden om 20:30 uur ontvangen door de drie vaste nachtverpleegkundigen, de psychologe, de sociaal assistente en de nefroloog. De vijf nachtdialysanten kregen een plastic doos met daarin een eigen leeslamp, slaapmasker, oordoppen en een toilettas met tandenborstel, tandpasta, zeep etc. Linnengoed en kussens lagen op de bedden, maar een deken moest om hygiënische redenen zelf meegenomen worden. Iedereen kreeg een eigen afsluitbare klerenkast toegewezen waarin je je spullen kon opbergen tot de volgende séance.

Na een korte introductie volgde de fotosessie, ongetwijfeld voor het eigen archief maar waarschijnlijk ook voor de krant. Daarna zocht men zijn bed op en werd aangesloten. Ik was trouwens de enige partner die was meegekomen. Ik wilde Ad namelijk zelf graag instoppen! En dat leverde mij tot mijn verbazing twee maal de vraag op of ik wilde blijven slapen! Zowel de nefroloog als de verpleegkundigen waren van mening dat de situatie voor mij, in vergelijking met de andere partners, moeilijker was: 'U bent wèl helemaal alleen, terwijl bij de anderen nog kinderen thuis of op het terrein in een eigen huisje wonen. Twee potentiële patiënten hebben zich zelfs teruggetrokken omdat hun echtgenotes het niet prettig vonden om drie avonden en nachten alleen te zijn!'

Ad met een niet zo vegetarisch worstje

Oké, ik ben ook niet blij met het hele gebeuren maar het is en blijft een keuze uit twee kwaden. Ad en ik gaan er vooralsnog vanuit, dat het uiteindelijk meer quality time zal opleveren, ook al voelen we het nu beslist nog als opnieuw inleveren. Vooral de zondagavond ligt ons zwaar op de maag vanwege het wegvallen van onze lange weekenduitstapjes. Ook de plannen om weer met het zangkoor te beginnen worden voor Ad doorkruist omdat het schema is veranderd in zondag, dinsdag (kooravond) en donderdag.

Maar, het is zoals het is en dus gaan wij de bakens toch maar weer verzetten. Ik mijmer nog wat na met mijn (tweede) wijntje bij het knappend haardvuur. Dit slaapmutsje heb ik vanavond wel even nodig. Morgenochtend, als ik met Sanne mijn (conditie)-wandeling maak over ons terrein en de zon wazig door de bomen begint te schijnen, hoop ik er weer wat positiever tegenaan te kijken. 

Volgens de nefroloog merkt Ad pas over enkele weken de voordelen van nachtdialyse. Intussen blijf ik doorgaan met het scheppen van gunstige randvoorwaarden om een positief resultaat af te dwingen. Om te beginnen neem ik zaterdag, de dag van de Mantelzorg, mijn mantelzorger van het afgelopen jaar mee uit eten en sluit daarmee een moeilijk jaar af. Uiteraard brengen we ook een toast uit op weer een nieuwe fase die vandaag is ingegaan! En gelukkig doen we dat nog steeds SAMEN!!

A bientôt

Nanny
http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 17-11-2012 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Nanny, Taradeau
  18-11-2012 11:27

  Hoi Anneke,
  Dank voor je morele steun! Ja, we gaan ervoor, horen veel positieve berichten dus daar focussen we ons voorlopig op!
  Kom je volgend jaar met vakantie hier ook nachtdialyseren!?
  Liefs, Ad en Nanny

 • Anneke
  18-11-2012 08:24

  Dag Ad & Nanny,

  't Zal weer eventjes wennen zijn aan de nieuwe situatie maar ik, als ervaringsdeskundige :-) kan je mededelen dat jullie met de nachtdialyse moeten volhouden. Ad zal op deze manier betere bloedresultaten hebben en zich veel beter voelen.
  Jullie hebben een goeie keuze gemaakt!
  Alvast toi toi toi...
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier