Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Wat is markt in de zorg?

Weblog van Cor de Leeuw, dialyseverpleegkundige 

Marktwerking: Maar wat versta je daar nu onder? Wat is de markt in de zorg? Zijn dat de patiënten? Als ik denk aan marktwerking dan gaan mijn gedachten naar een standwerker die zijn product aanprijst. Met hier en daar een beetje overdrijven hoe goed zijn product wel niet is om in een mum van tijd van zijn product af te komen.

Gaan wij in een ziekenhuis ook reclame maken voor ons product? Twee nieuwe knieën voor de prijs van een!! Vandaag in de aanbieding gratis gips bij een scheenbeenbreuk of u krijgt zegeltjes bij ieder bezoek aan de dialyse of u zit onfortuinlijk in een ambulance na een autocrash en u krijgt de aanbieding om naar een ver ziekenhuis te rijden omdat ze daar standaard cappuccino schenken.

Nee, ik gruw ervan om de patiënt als klant te zien en die een poot uit te draaien. Dat doe je niet met kwetsbare en afhankelijke zorgvragers. He, gatverd... zorgvragers, hoe verzin je het? Ik geloof nog steeds in geïntegreerde verpleging waarbij de patiënt en de verpleegkundige (lees hier voor de bureaucraten ‘zorgvrager en zorggever’) centraal staan in een relatie waarbij ze beide voordeel uit kunnen halen. Dat voordeel is niet in geld uit te drukken. Dat voordeel is dat je met mensen mag omgaan en daar je voordeel kunt uithalen. Ik luister graag naar verhalen over hoe het vroeger ging in de wereld en hoe de oorlogen zijn beleefd.

Ik ben benieuwd of de PvdA zijn poot stijf houdt om de marktwerking in de zorg een halt toe te roepen.

Cor de Leeuw


Cor de Leeuw is dialyseverpleegkundige en actief in de politiek. Elke 14 dagen schrijft ze op persoonlijke titel over een aan dialyse verwant en/of maatschappelijk onderwerp dat haar na aan het hart ligt.
Dit is haar eerste bijdrage. 

sterren Gepubliceerd: vrijdag 09-11-2012 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Amber
    09-11-2012 14:06

    "De zorg is geen markt!" Hoor ik hier nou de aloude SP slogan? We kunnen allang niet meer terug naar hoe het ooit was en maatregelen als nivelleren via zorgpremie's hebben natuurlijk niets met fatsoenlijk beleid te maken. Ik vind ook dat het zo niet moet, maar we zijn al zo'n eind op weg dat je toch echt een creatiever oplossing moet verzinnen PvdA!

  • anoek
    09-11-2012 14:04

    Ga zo door u bent op de goede weg
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiënten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat – hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier