Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Dialyseverpleegkundigen weten nog te weinig over fosfaat in voeding'

Door Brenda de Coninck 

Italiaans onderzoek heeft uitgewezen dat verpleegkundigen, werkzaam op een dialyseafdeling, meer kennis hebben over voedingsstoffen die voor nierpatiënten van belang zijn, dan hemodialysepatiënten. Maar deze verpleegkundigen weten nog niet voldoende en dan met name als het gaat over fosfaat.

Het onderzoek onder 191 hemodialysepatiënten en 105 dialyseverpleegkundigen richtte zich op algemene kennis over eiwit, natrium, kalium en fosfaat in voeding en het effect daarvan op patiënten met nierfalen. 86 ziekenhuismedewerkers die geen zorgverlener waren, fungeerden als controlegroep. Als beoordelingsinstrument kregen ze allemaal 25 vragen voorgelegd - 15 vragen over fosfaat en 10 vragen over eiwit, natrium en kalium.

De scores van patiënten bleken veel lager dan die van de verpleegkundigen (11,6 versus 16,0), maar iets hoger dan die van de controlegroep (10,6). De kennis van patiënten met een serumfosfaat hoger dan 1,78 mmol/l (ongeveer de bovengrens van de streefwaarde) was vergelijkbaar met die van patiënten met een serumfosfaat lager dan 1,78 mmol/l. Alle deelnemersgroepen gaven minder vaak juiste antwoorden op vragen over fosfaat dan op vragen over de andere voedingsstoffen: zowel patiënten (38,4% versus 57,3%), verpleegkundigen (55,6% versus 74,8%) als de controlegroep (30,7% versus 60,1%).

De onderzoekers vinden het opmerkelijk dat bovenstaande resultaten zelfs gemeten zijn bij patiënten met hyperfosfatemie en/of patiënten die fosfaatbindende medicijnen slikken. Verpleegkundigen toonden de beste scores, maar verbetering is volgens de onderzoekers noodzakelijk, vooral met betrekking tot de kennis van fosfaat. Trainingsprogramma's over voeding voor verpleegkundigen en informatie voor patiënten over dit onderwerp zouden moet worden geïntensiveerd. Dat kan volgens hen bijdragen tot een meer effectieve controle van de fosfaatbalans, kosten verlagen die ontstaan door een verkeerd voedingsgebruik en de kwaliteit van zorg voor hemodialysepatiënten verbeteren.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 11-12-2012
Bron: Journal of Renal Nutrition | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier