Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Dialyse op Maat', maar welke maat?

Weblog van Karen Schipper en Imke van Rooijen 

Karen Schipper en Imke van Rooijen

Binnen de geneeskunde, psychologie en aanverwante gebieden wordt veel onderzoek gedaan. Dat onderzoek kun je vergelijken met een grote boom met vertakkingen. De grote takken eindigen uiteindelijk in een klein smal takje over een specifiek onderwerp. Eén tak van deze boom bestaat uit onderzoek naar nierziekten. Deze dikke tak vertakt verder tot ervaringen van patiënten met een nierziekte en de ervaringen rondom de keuze van een dialysevorm. Dat laatste is waar wij, onderzoekers van het VU Medisch Centrum, op dit moment naar kijken.

Wij onderzoeken vooral of er misschien praktische dingen zijn die het maken van een goede behandelkeuze moeilijker maken. Het uitvoeren van een onderzoek is voor veel mensen nog een onbekend terrein. Hoe gaat dat er nu aan toe? Welke stappen doorloop je allemaal tussen het onderzoeksvoorstel en de uiteindelijke rapportage? Om een beetje zicht te krijgen op de onderzoekswereld, laten wij jullie de komende tijd over onze onderzoekersschouders meekijken.

In dit stukje willen wij eerst antwoord geven op de vraag waar ons onderzoek zijn wortels kent. Zoals gelukkig vaak het geval is, komt dit onderzoek voort uit vragen uit de praktijk. Zo willen de Nierstichting en de Nierpatiëntenvereniging graag bevorderen dat patiënten met een nierziekte de vorm van dialyse kunnen kiezen die het beste bij hun individuele situatie past. Daarom is in 2011 gestart met het programma 'Dialyse op Maat'.

Dit programma van de Nierstichting moet mogelijke belemmeringen in het keuzeproces in kaart brengen en oplossen. Naast een inventarisatie van het concrete aanbod van ziekenhuizen en dialysecentra, wordt ook het perspectief van patiënten zelf daarin meegenomen. Voelen zij zich in staat om zelf een goede keuze te maken? En is alles mogelijk of valt die ene behandeling die de voorkeur had toch af – bijvoorbeeld omdat het huis er gewoon te klein voor is?

Vanuit de literatuur is hier nog maar weinig over bekend. De Nierstichting en Nierpatiëntenvereniging hebben ons daarom gevraagd onderzoek te doen om de bovenstaande vragen te kunnen beantwoorden. Wij hebben in april dit jaar een onderzoeksvoorstel ingediend, waarin wij voorstellen om gebruik te maken van individuele interviews en groepsgesprekken. Deze gesprekken zullen zijn met mensen uit het hele land.

Wij zullen praten met mensen die zich in de predialysefase bevinden en met mensen die op dit moment al aan het dialyseren zijn. Op die manier worden zoveel mogelijk stemmen gehoord. De Nierstichting ging akkoord met dit plan en in augustus zijn wij begonnen met het proces van voorbereiden, zoeken naar deelnemers en het starten met de eerste interviews. Hoe het daar nu mee gaat, daarover de volgende keer meer.

Als u denkt: daar wil ik ook aan mee doen, mail dan even met Imke van Rooijen.

Karen Schipper, senior onderzoeker
Imke van Rooijen, junior onderzoeker

sterren Gepubliceerd: vrijdag 02-11-2012 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier