Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Donatiemoeheid

 De Opvatting van Dietske van der Brugge

Hoe lang staan we nu al niet aan dat dode paard te sjorren? Nog nooit is geen bezwaar of ADR een serieuze optie geweest. Nu ook niet. Alle acties van deze week ten spijt: de welluidende woorden zijn voor de bühne, en ingewijden weten dat. Er is geen meerderheid voor een ander donatiesysteem, en dat zal voorlopig zo blijven. 

Want we willen niet alleen een (schier onuitlegbaar) ADR; verplicht registreren, op straffe van donorschap als je in gebreke blijft. We willen dat ook nog buiten ons vigerende rechtsstelsel om regelen, géén gebruik makend van het vertrouwen dat een ruime meerderheid van de bevolking in onze rechtsstaat heeft. Waarom? Bij wetsovertreding kent Nederland bij mijn weten drie soorten sancties. De geldboete, gevangenis- en taakstraf. Uitname van je organen hoort daar niet bij. Het is niet alleen een barbaarse sanctie; het ondermijnt naar mijn inschatting ook het vertrouwen dat mensen stellen in donorwerving.

 Er is geen meerderheid voor een ander donatiesysteem, en dat zal voorlopig zo blijven. 

Dus sukkelen we noodgedwongen voort op de weg van donorwerving zónder stok achter de deur. Met geweldige inzet, daar zeg ik niks van. En bovendien weer 15.000 registraties gewonnen. Maar tjongejonge, de Donorweek is nog niet halverwege, en er is al zoveel pushy informatie de wereld ingeslingerd dat je bijna begrip gaat krijgen voor de sukkels die fora beswaffelen met hun boodschap: ‘ze blijven maar aan je kop drammen; voor je het weet halen ze de hele boel leeg; ze zullen en moeten je organen hebben; nou, ik dagget niet!’

Het ergste is: ze hebben een punt. Ouderwetse zendelingen zijn we. De hele voorlichting rond orgaandonatie is gekaapt door organisaties die het fenomeen promoten. We rammen het erin: donatie is goed, registreer je als donor, red een leven. Willen de (meeste) mensen niet? Harder rammen. Willen ze nog steeds niet? Blijven rammen. Ik zag zaterdag Debat op 2, en het was dat de presentator was afgelost, maar ik zou zweren dat ik datzelfde programma in 2011 ook al had gezien. Verken eens nieuwe wegen.

Mijn pad kruist dagelijks dat van donatiezendelingen die zich moeiteloos kunnen meten met de Wachttoren- en Strijdkreetfetisjisten die regelmatig aan mijn deur staan. Ik geef hen graag het grote gelijk dat ze claimen, want ik ben ook van de orgaandonatie-kerk. Maar stiekem vind ik het niet gek dat mensen 'duiken' en de boodschap ontwijken.

We rammen het erin: donatie is goed, registreer je als donor, red een leven.

Wat ik mis? Serieuze belangstelling voor het verhaal van de twijfelaar. Gemeende nieuwsgierigheid naar de afweging van degene die niet wil. Moeite doen om hen tegemoet te komen in plaats van speculeren op schuldgevoelens. Want even eerlijk zijn: die 200 vermijdbare doden per jaar zijn niet het trieste gevolg van een tekort aan donororganen, maar van het feit dat die mensen een afschuwelijke nier-, long-, hart-, of leveraandoening hebben.

Waarom oppert er nooit eens iemand om een campagne 'Nee mag ook' te voeren. Nee-registranten dienen immers een prima doel. Ze besparen zowel hun naasten als zorgprofessionals een hoop ellende en gedoe als hen wat overkomt. En het zal de geloofwaardigheid van de boodschapper geen kwaad doen.

Er is nog veel te winnen; de moeite van een beetje zelfkritiek meer dan waard. Wie durft?

sterren Gepubliceerd: woensdag 24-10-2012 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Pamela Stark, Poortugaal
    29-10-2012 08:12

    Wat een verschrikkelijk goed artikel. Hier ben ik het nou hélemaal mee eens. Aandacht in overvloed voor degenen die orgaandonatie promoten, maar de interviewbundel die ik heb geschreven- Kop uit het zand - die óók meningen en overwegingen van nee-zeggers bevat, wordt te negatief bevonden. Wat jammer, want je kúnt alleen een goede afweging maken als je een keuze hébt.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier