Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

DialysepatiŽnten hebben beschadigde suikerpruik

Door Gerard Kok 

Bij patiënten met chronisch nierfalen blijkt de suikercoating aan de binnenkant van de bloedvaten te zijn beschadigd, wat wellicht verklaart waarom deze patiënten vaak ook hartproblemen ontwikkelen. Afvalstoffen die normaal door de nieren zouden worden verwijderd, komen bij hen in het bloed terecht, en deze stoffen kunnen na verloop van tijd deze suikerpruik, de glycocalyx, aantasten.

Artsen van het AMC in Amsterdam ontdekten dit door 40 dialysepatiënten en 21 gezonde controledeelnemers te onderzoeken met behulp van Sidestream Darkfield (SDF) imaging. Bij SDF imaging wordt, met behulp van een kleine camera, een afbeelding gemaakt van de kleinste bloedvaatjes. Over de lens van de camera zit een klein kapje, dat onder de tong wordt geplaatst. Om de lens van de camera zit een ringetje van groene LED-lampjes. Het groene licht wordt door de rode bloedcellen geabsorbeerd, waardoor de afbeelding daar donker is. De omgeving van de bloedcellen kaatst het groene licht terug, en daar is het beeld dus licht.

Uit het onderzoek bleek dat bij nierpatiënten stukjes van de glycocalix waren verdwenen, en dat er bij hen meer glycocalixbouwstenen in het bloed circuleerden, wat er volgens de onderzoekers op wijst dat bij dialysepatiënten deze suikerpruik langzaam wordt afgebroken. Bij patiënten met meer tekenen van chronische ontstekingsactiviteit blijkt de glycocalyx erger beschadigd. Dit is onafhankelijk van de restnierfunctie die de dialysepatiënt nog heeft. De beschadiging zou voor een deel kunnen verklaren waarom dialysepatiënten relatief ernstige vaatproblemen hebben.

sterren Gepubliceerd: donderdag 25-10-2012
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Wiskundig model maakt schatting van druk in nierfilters »

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Didier Collard over het onderzoek naar het meten van druk in de nierfilters in het Amsterdam UMC. Didier heeft een bachelor wiskunde en natuurkunde gedaan, gevolgd door een master mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Via de zij-instroom is hij daarna geneeskunde gaan studeren en hij heeft inmiddels zijn opleiding tot arts afgerond.

Lees meer »

Weer grote prijs voor Martin de Borst »

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier