Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

DialysepatiŽnten hebben beschadigde suikerpruik

Door Gerard Kok 

Bij patiënten met chronisch nierfalen blijkt de suikercoating aan de binnenkant van de bloedvaten te zijn beschadigd, wat wellicht verklaart waarom deze patiënten vaak ook hartproblemen ontwikkelen. Afvalstoffen die normaal door de nieren zouden worden verwijderd, komen bij hen in het bloed terecht, en deze stoffen kunnen na verloop van tijd deze suikerpruik, de glycocalyx, aantasten.

Artsen van het AMC in Amsterdam ontdekten dit door 40 dialysepatiënten en 21 gezonde controledeelnemers te onderzoeken met behulp van Sidestream Darkfield (SDF) imaging. Bij SDF imaging wordt, met behulp van een kleine camera, een afbeelding gemaakt van de kleinste bloedvaatjes. Over de lens van de camera zit een klein kapje, dat onder de tong wordt geplaatst. Om de lens van de camera zit een ringetje van groene LED-lampjes. Het groene licht wordt door de rode bloedcellen geabsorbeerd, waardoor de afbeelding daar donker is. De omgeving van de bloedcellen kaatst het groene licht terug, en daar is het beeld dus licht.

Uit het onderzoek bleek dat bij nierpatiënten stukjes van de glycocalix waren verdwenen, en dat er bij hen meer glycocalixbouwstenen in het bloed circuleerden, wat er volgens de onderzoekers op wijst dat bij dialysepatiënten deze suikerpruik langzaam wordt afgebroken. Bij patiënten met meer tekenen van chronische ontstekingsactiviteit blijkt de glycocalyx erger beschadigd. Dit is onafhankelijk van de restnierfunctie die de dialysepatiënt nog heeft. De beschadiging zou voor een deel kunnen verklaren waarom dialysepatiënten relatief ernstige vaatproblemen hebben.

sterren Gepubliceerd: donderdag 25-10-2012
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier