Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

DialysepatiŽnten hebben beschadigde suikerpruik

Door Gerard Kok 

Bij patiënten met chronisch nierfalen blijkt de suikercoating aan de binnenkant van de bloedvaten te zijn beschadigd, wat wellicht verklaart waarom deze patiënten vaak ook hartproblemen ontwikkelen. Afvalstoffen die normaal door de nieren zouden worden verwijderd, komen bij hen in het bloed terecht, en deze stoffen kunnen na verloop van tijd deze suikerpruik, de glycocalyx, aantasten.

Artsen van het AMC in Amsterdam ontdekten dit door 40 dialysepatiënten en 21 gezonde controledeelnemers te onderzoeken met behulp van Sidestream Darkfield (SDF) imaging. Bij SDF imaging wordt, met behulp van een kleine camera, een afbeelding gemaakt van de kleinste bloedvaatjes. Over de lens van de camera zit een klein kapje, dat onder de tong wordt geplaatst. Om de lens van de camera zit een ringetje van groene LED-lampjes. Het groene licht wordt door de rode bloedcellen geabsorbeerd, waardoor de afbeelding daar donker is. De omgeving van de bloedcellen kaatst het groene licht terug, en daar is het beeld dus licht.

Uit het onderzoek bleek dat bij nierpatiënten stukjes van de glycocalix waren verdwenen, en dat er bij hen meer glycocalixbouwstenen in het bloed circuleerden, wat er volgens de onderzoekers op wijst dat bij dialysepatiënten deze suikerpruik langzaam wordt afgebroken. Bij patiënten met meer tekenen van chronische ontstekingsactiviteit blijkt de glycocalyx erger beschadigd. Dit is onafhankelijk van de restnierfunctie die de dialysepatiënt nog heeft. De beschadiging zou voor een deel kunnen verklaren waarom dialysepatiënten relatief ernstige vaatproblemen hebben.

sterren Gepubliceerd: donderdag 25-10-2012
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Oproep: Deelnemers voor kaliumstudie gezocht

Onderzoekers in het Amsterdam UMC onderzoeken wat het effect is van een acute kaliumtoediening (via capsules) op de kalium- en natriumconcentratie bij gezonde proefpersonen en patiënten met chronische nierschade. Het onderzoek vindt vanaf begin juni plaats op de afdeling nefrologie, locatie AMC, en wordt uitgevoerd in samenwerking met de Nierstichting. Geïnteresseerde nierpatiënten die aan de criteria voldoen worden van harte uitgenodigd zich aan te melden. Ook patiënten uit andere centra in Nederland kunnen meedoen aan dit onderzoek.

Patiënten met een chronische nierschade lopen meer risico op het ontwikkelen van een te hoog kaliumgehalte in het bloed (hyperkaliëmie). Onderzoeken laten echter zien dat nierpatiënten hyperkaliëmie kunnen ontwikkelen, maar dat het totale lichaam vaak ook een tekort aan kalium heeft. Hoe dit komt, is onduidelijk.

Verminderde opslag van kalium?
Het kan zijn dat nierpatiënten het kalium dat via het dieet wordt opgenomen niet goed in het lichaam kunnen opslaan. Direct bewijs hiervoor ontbreekt echter nog. Tevens zijn er sterke aanwijzingen zijn dat juist hoge kaliumconsumptie beschermend voor de nieren kan werken, mede door verlaging van de bloeddruk. Dit is de reden dat de onderzoekers willen uitzoeken wat het effect is van kaliumsuppletie op de kalium- en natriumconcentratie in patiënten met chronische nierschade.

Lees meer »

Syfilis komt vaker voor onder dialysepatiŽnten »

Patiënten met nierfalen lopen een drie keer zo grote kans op syfilis als gezonde medemensen, althans in de Verenigde Staten. Het is belangrijk dat artsen hier alert op zijn, omdat syfilis in een vroeg stadium goed te behandelen is, maar onbehandeld ernstige gevolgen kan hebben. Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa), die veroorzaakt wordt door de bacterie Treponema pallidum.

Lees meer »

Afweerweb uit witte bloedcel speelt belangrijke rol in auto-immuunziekten »

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Laura van Dam uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) over haar onderzoek naar de rol van NETs (neutrofiel extracellulaire traps) in de pathofysiologie van ANCA-geassocieerde vasculitis (AAV) en Systemische Lupus Erythematosus (SLE). Laura heeft biomedische wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en heeft daarna via het SUMMA traject in Utrecht haar opleiding tot arts afgerond.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier