Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

DialysepatiŽnten hebben beschadigde suikerpruik

Door Gerard Kok 

Bij patiënten met chronisch nierfalen blijkt de suikercoating aan de binnenkant van de bloedvaten te zijn beschadigd, wat wellicht verklaart waarom deze patiënten vaak ook hartproblemen ontwikkelen. Afvalstoffen die normaal door de nieren zouden worden verwijderd, komen bij hen in het bloed terecht, en deze stoffen kunnen na verloop van tijd deze suikerpruik, de glycocalyx, aantasten.

Artsen van het AMC in Amsterdam ontdekten dit door 40 dialysepatiënten en 21 gezonde controledeelnemers te onderzoeken met behulp van Sidestream Darkfield (SDF) imaging. Bij SDF imaging wordt, met behulp van een kleine camera, een afbeelding gemaakt van de kleinste bloedvaatjes. Over de lens van de camera zit een klein kapje, dat onder de tong wordt geplaatst. Om de lens van de camera zit een ringetje van groene LED-lampjes. Het groene licht wordt door de rode bloedcellen geabsorbeerd, waardoor de afbeelding daar donker is. De omgeving van de bloedcellen kaatst het groene licht terug, en daar is het beeld dus licht.

Uit het onderzoek bleek dat bij nierpatiënten stukjes van de glycocalix waren verdwenen, en dat er bij hen meer glycocalixbouwstenen in het bloed circuleerden, wat er volgens de onderzoekers op wijst dat bij dialysepatiënten deze suikerpruik langzaam wordt afgebroken. Bij patiënten met meer tekenen van chronische ontstekingsactiviteit blijkt de glycocalyx erger beschadigd. Dit is onafhankelijk van de restnierfunctie die de dialysepatiënt nog heeft. De beschadiging zou voor een deel kunnen verklaren waarom dialysepatiënten relatief ernstige vaatproblemen hebben.

sterren Gepubliceerd: donderdag 25-10-2012
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.

Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.

Lees meer »

Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Lees meer »

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier