Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialysepatiënten hebben beschadigde suikerpruik

Door Gerard Kok 

Bij patiënten met chronisch nierfalen blijkt de suikercoating aan de binnenkant van de bloedvaten te zijn beschadigd, wat wellicht verklaart waarom deze patiënten vaak ook hartproblemen ontwikkelen. Afvalstoffen die normaal door de nieren zouden worden verwijderd, komen bij hen in het bloed terecht, en deze stoffen kunnen na verloop van tijd deze suikerpruik, de glycocalyx, aantasten.

Artsen van het AMC in Amsterdam ontdekten dit door 40 dialysepatiënten en 21 gezonde controledeelnemers te onderzoeken met behulp van Sidestream Darkfield (SDF) imaging. Bij SDF imaging wordt, met behulp van een kleine camera, een afbeelding gemaakt van de kleinste bloedvaatjes. Over de lens van de camera zit een klein kapje, dat onder de tong wordt geplaatst. Om de lens van de camera zit een ringetje van groene LED-lampjes. Het groene licht wordt door de rode bloedcellen geabsorbeerd, waardoor de afbeelding daar donker is. De omgeving van de bloedcellen kaatst het groene licht terug, en daar is het beeld dus licht.

Uit het onderzoek bleek dat bij nierpatiënten stukjes van de glycocalix waren verdwenen, en dat er bij hen meer glycocalixbouwstenen in het bloed circuleerden, wat er volgens de onderzoekers op wijst dat bij dialysepatiënten deze suikerpruik langzaam wordt afgebroken. Bij patiënten met meer tekenen van chronische ontstekingsactiviteit blijkt de glycocalyx erger beschadigd. Dit is onafhankelijk van de restnierfunctie die de dialysepatiënt nog heeft. De beschadiging zou voor een deel kunnen verklaren waarom dialysepatiënten relatief ernstige vaatproblemen hebben.

sterren Gepubliceerd: donderdag 25-10-2012
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden.

Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig. Maar wie een verminderde afweer heeft, bijvoorbeeld door de medicatie die transplantatiepatiënten gebruiken, kan er wel heel ziek van worden. Er zijn verschillende vormen van het virus: sommige komen alleen bij mensen voor, maar andere types circuleren ook onder wilde en gedomesticeerde dieren. De idee is dat mensen vooral besmet raken via varkens, of door (onvoldoende verhitte) varkenslever te eten. Maar Rotterdamse onderzoekers dachten dat er mogelijk nog een andere besmettingsweg is, omdat er zo veel mensen zijn die ooit besmet raken. Terwijl het virus niet makkelijk van mens tot mens wordt overgedragen.

Ze hebben, in samenwerking met de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en Wageningen Universiteit, het bloed van honden, katten en paarden onderzocht. Daaruit blijkt dat 15 tot 20% van deze huisdieren antistoffen tegen het virus in het bloed heeft, en dus ooit besmet is geweest. Waarschijnlijk doordat er varkenslever verwerkt is in het voer.

Lees meer »

Wisselingen in Maastricht »

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie. Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning.

Lees meer »

Wiskundig model maakt schatting van druk in nierfilters »

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Didier Collard over het onderzoek naar het meten van druk in de nierfilters in het Amsterdam UMC. Didier heeft een bachelor wiskunde en natuurkunde gedaan, gevolgd door een master mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Via de zij-instroom is hij daarna geneeskunde gaan studeren en hij heeft inmiddels zijn opleiding tot arts afgerond.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier