Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Voorstel VS: levensverwachting van belang bij toewijzen nier

Door Merel Dercksen 

In de Verenigde Staten is een voorstel gedaan voor een nieuw distributiesysteem voor nieren van overleden donoren. In plaats van alleen naar wachttijd, locatie en match, wordt hierin ook naar de verwachte levensduur van zowel nier als ontvanger gekeken. De hoop is, dat hiermee effectiever gebruik kan worden gemaakt van de aangeboden nieren.

Ook in de Verenigde Staten zijn er veel minder nieren beschikbaar dan er mensen op de wachtlijst staan. Van de meer dan 93.000 patiënten die wachten, overledenmeer er vorig jaar ruim 4.700, die met een nieuwe nier mogelijk waren blijven leven. Dat zij er niet op tijd een ontvingen, heeft niet alleen te maken met een tekort, maar zeker ook met het gehanteerde distributiesysteem. Als gevolg daarvan zijn niet minder dan 2.600 nieren uitgenomen van overleden donoren, die vervolgens niet gebruikt konden worden.

Volgens sommige experts had zeker de helft niet weggegooid hoeven worden, als het systeem er beter in was geslaagd op tijd de nieren en potentiële ontvangers te matchen. Op dit moment komen nieren in eerste instantie terecht bij de langst wachtende patiënt in de regio. Kinderen, moeilijk te matchen patiënten en degenen die een perfecte match vormen met de overleden donor krijgen voorrang. Als er lokaal geen patiënt te vinden is bij wie de nier past, wordt de zoekregio uitgebreid; eerst regionaal en uiteindelijk door het hele land.

Dat klinkt heel redelijk, maar er wordt geen rekening gehouden met de leeftijd van donor en ontvanger. Ouderen die niet erg lang meer te leven hebben krijgen, omdat ze lang op de wachtlijst staan, soms een nier die nog jaren mee had gekund; jongeren krijgen soms een nier van een oudere donor die het vrij snel weer laat afweten waardoor ze weer op de wachtlijst terechtkomen. Uiteraard is de relatie tussen leeftijd van de donor en levensduur van de nier niet een op een, toch heeft de commissie die voor het United Network for Organ Sharing toezicht houdt op niertransplantaties, vorige week een voorstel voor een ander systeem gedaan.

In dit systeem wordt gewerkt met formules waarmee berekend wordt hoe lang de nier na transplantatie waarschijnlijk nog zal functioneren, en hoe lang de potentiële ontvanger ervan zal profiteren. De commissie heeft voorgesteld dat de 20% nierpatiënten op de wachtlijst met de langste verwachte overlevingstijd de 20% nieren met de langste verwachte levensduur krijgt. De overige 80% zou verdeeld worden volgens een systeem dat sterk lijkt op het huidige. Dit zou in grote lijnen betekenen dat jongere nierpatiënten zonder bijkomende aandoening de nieren krijgen van jonge donoren.

Maar letterlijk wordt het niet zo gebracht, want een eerder voorstel om de overlevingscijfers op te krikken, dat vooral gebaseerd was op een overeenkomst in leeftijd van donor en ontvanger, was afgewezen nadat de overheid waarschuwde dat dit inging tegen de wet op leeftijdsdiscriminatie. In het huidige voorstel is leeftijd een van meerdere factoren in plaats van het belangrijkste criterium.

sterren Gepubliceerd: woensdag 03-10-2012
Bron: New York Times | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier