Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Verband tussen neerslag van amyloïdeiwit en nierfunctie

Door Brenda de Coninck 

Het creatininegehalte in het bloed en de filtratiesnelheid van de nieren zeggen iets over de fysieke mate waarin de nieren zijn aangetast bij patiënten met systemische amyloïdose. Uit Japans onderzoek blijkt er een verband tussen het percentage nierweefsel waarin amyloïd is neergeslagen en deze twee parameters.

De nier is een belangrijk doelorgaan voor systemische amyloïdose, waarbij in het hele lichaam verkeerd gevouwen eiwitten neerslaan. Als dit in de nier gebeurt, is het vaak van invloed op de nierfunctie. Amyloïdose leidt tot proteïnurie (aanwezigheid van een te grote hoeveel eiwit in de urine) en een verhoogd serumcreatinine. Het doel van deze studie was om het verband te verduidelijken tussen amyloïde gebieden in nierweefsel en klinische parameters.

De wetenschappers onderzochten, achteraf, de correlatie tussen de al bekende klinische gegevens en de door amyloïdose aangedane gebieden in nierbiopten van 58 patiënten met een vastgestelde diagnose van AL (primaire, lichte keten-) amyloïdose. Zij hadden deze amyloïdose ontwikkeld door een (al dan niet) kwaadaardige groei van plasmacellen in het beenmerg. Alle patiënten toonden amyloïde afzettingen in nierbiopten.

Bij 57 van de 58 patiënten besloeg het aangedane gebied door amyloïd minder dan 10%, bij 40 van de 58 onderzochte patiënten was dit onder de 2%. De creatininewaarde toonde een significante correlatie met de mate waarin de amyloïdose aanwezig was in de nier; de geschatte glomerulaire filtratiesnelheid (eGFR) ook, maar dan een omgekeerd verband. De leeftijd van de patiënt, creatinineklaring, ureum en eiwit in de urine lieten geen verband zien met amyloïdose. De correlatie met andere klinische factoren, zoals geslacht, en serumconcentraties van totaal eiwit, albumine en immunoglobulinen, was eveneens niet significant.

De leeftijd en het geslacht van de patiënt in de conclusie meewegend, bleek een significant verband tussen amyloïd-positieve gebieden in nierweefsel en het creatininegehalte en de eGFR te bestaan. Daarmee kan het niveau van creatinine en eGFR als een indicatie gezien worden voor de hoeveelheid amyloïd in nierweefsel.

sterren Gepubliceerd: woensdag 10-10-2012
Bron: BMC Nephrology | Nog geen reacties
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.

Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.

Lees meer »

Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Lees meer »

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier